Friss kutatás: 1-2 százalékos mikropárt lett az MSZP-ből és a Jobbikból is

Az IDEA Intézet felmérése szerint az MSZP-P-Jobbik-LMP négyesfogat együtt (!) is nehezen érné el az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Az IDEA Intézet 2023. február 25. és március 16. között készített, hétfőn publikált reprezentatív közvéleménykutatása egy irányba mutató ellenzéki belső mozgásokat tapasztalt.

„Négy, egy-két százalékos támogatottságú, ún. mikropárt jött létre az elmúlt hónapok során, valós támogatottsággal csak a DK, a Mi Hazánk és Momentum bír.

A korábbi politikai-kutatói tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy párt elér az 1–2 százalékos támogatottsági sávba, onnan nehéz, lényegében lehetetlen a visszakapaszkodás.”

– áll az IDEA Intézet elemzésében.

A felmérés szerint önállóan indulva három párt jutna be a parlamentbe, sorrendben a Demokratikus Koalíció (12%), a Mi Hazánk (6%) és a Momentum Mozgalom (5%).

Az ellenzéki oldalon jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező többi párt támogatottsága ugyanis azonosan 1–1 százalékpont, így messze állnak a bejutás lehetőségétől.

A korábbi politikai-kutatói tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy párt elér az 1–2 százalékos támogatottsági sávba, onnan nehéz, lényegében lehetetlen a visszakapaszkodás.

A biztos szavazók körében a DK 19 százalékon, a Mi Hazánk 9, míg a Momentum 7 százalékon áll.

A Mi Hazánkat nem sorolva a demokratikus ellenzékhez, az látható, hogy a DK-n és a Momentumon kívüli világ teljesen eljelentéktelenedett, a valaha fontosnak számító MSZP és Jobbik mikropártokká zsugorodott, az MSZP-P-Jobbik-LMP négyesfogat pedig együtt (!) is nehezen érné el az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Az IDEA Intézet grafikonján így néz ki mindez, zölddel a teljes népesség, pirossal a biztos szavazók pártpreferenciái láthatók:

(via Idea Intézet)

Valódi Hírek