Újabb súlyos botrány: Nagyon durva dolgok derültek ki a fideszes nagyhalakról

Mindent elmagyarázott a legfőbb ügyész.

Polt Péter nem indít vizsgálatot Bodnár Bence ügyész ügyében, akiről még a Telex írta meg, hogy Völner Pál segítségével, soron kívül tehetett végrehajtói szakvizsgát 2021 októberében.

Polt Péter legfőbb ügyész a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére válaszolva közölte, a Központi Nyomozó Főügyészség a Schadl-ügyben „valamennyi tudomására jutott közvádra üldözendő bűncselekmény miatt” begyűjtötte a bizonyítékokat, majd vádat emelt.

„A végrehajtói szakvizsgához kapcsolódó vizsgahely biztosítása tárgyában keletkezett adatok értékelése a vádemelést megelőző eljárásban megtörtént, amely alapján

hivatali visszaélésnek minősíthető magatartásra nem lehetett következtetni”

– írta levelében Polt, amit a 24.hu vett észre.

„Nem vetődött fel bűncselekmény gyanúja, mert a 2021 novemberéig hatályos rendelet

lehetővé tette,

hogy félévente ne csak egy végrehajtói szakvizsga legyen, ha a jelentkezők száma további időpontok kitűzését is indokolja”

– fogalmazott a legfőbb ügyész.

Csütörtökön a Telex arról írt, hogy alig néhány nappal 35 végrehajtói álláshely pályázati határideje előtt kiírtak egy új vizsgaidőpontot 2021 októberében, miután Völner Pált és Schadl Györgyöt magasabb szintekről is megkeresték a kéréssel.

A nyomozati anyagok szerint Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, egy belügyminisztériumi „fontos ember” és egy meg nem nevezett parlamenti kabinet munkatársa is odatelefonált Völneréknek, hogy szükség lenne soron kívül egy plusz vizsgaidőpontra az ismerősüknek, hogy még időben be tudják adni a végrehajtói pályázatot.

Az egyik kedvezményezett jelentkező volt Bodnár Bence, aki 2018 és 2019 között a Belügyminisztérium szabályozási és koordinációs helyettes államtitkára, korábban pedig Pintér Sándor miniszteri titkárságának volt a vezetője.

„Még egy név beúszott. (…)

Valami Bodnár Bence nevű.

Aki a BM egy fontos emberének a kabinetjében van”

– mondta Völner Pál Schadl Györgynek 2021 szeptemberében.

Völner írásban utasította Szabó Imrét, a végrehajtói szakvizsgákat szervező Jogakadémia akkori vezetőjét, hogy biztosítson plusz vizsgaidőpontot a négy kivételezettnek, ami meg is történt.

Az október 14-i vizsga előtt pedig a vizsgabizottság egyik tagja, Jeney Orsolya korábbi helyettes államtitkár még külön is megkérdezte telefonon Völner Pált és Schadl Györgyöt, hogy „ki az, aki figyelmet érdemel„. Völner csak Bodnár Bence nevére tudott visszaemlékezni, aki a Telex információi szerint letette a vizsgát, de nem lett végrehajtó.

Polt Péter egy évvel később, 2022. december 1-jén ügyésznek nevezte ki Bodnárt, aki

azóta is a Legfőbb Ügyészség Közérdekvédelmi Főosztályán dolgozik.

Vadai Ágnes kérdésére Polt azt írta: Bodnárt a törvényeknek megfelelően nevezte ki, miután a Legfőbb Ügyészség Ügyészi Tanácsa a pályázát elfogadását javasolta.

„A legfőbb ügyész által kinevezett ügyész ügyészségi szolgálati viszonya addig tart, amíg a megszűnés törvényben meghatározott feltételei be nem következnek”

válaszolta Vadai kérdésére Polt.

(telex.hu nyomán)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/03/01/kiderult-polt-peter-embere-is-erintett-a-schadl-volner-botranyban

Valódi Hírek