Mi történt? Orbánék nem teljesítik az elfogatóparancsot, ha Putyin átlépi az országhatárt

Vajon miért kivételezik a kormány?

Ha Vlagyimir Putyin Magyarországra jönne, nem tartóztatná le őt a hatóság – derült ki a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely ezt úgy magyarázta, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát nem hirdették ki hazánkban – hozzátette, nem véletlenül, ugyanis szerintük alkotmányellenes.

Ennek hiányában nem része a belső jognak, így

az orosz elnök letartóztatása sem lehetséges az ország területén.

Eközben a Bíróság aggodalmát fejezte ki az orosz „fenyegetés” miatt, miután egy hete, csütörtökön nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – írta az Al Jazeera.

Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő szerint a Bíróság hitelességét vesztette, amikor nem tett semmit az Egyesült Államok afganisztáni és iraki háborús bűneinek kivizsgálására, majd hozzátette:

„A NATO nem fog háborút indítani,

ha egy orosz hiperszonikus rakétacsapást mér a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságra.

(…)

„Mindenki Isten és a rakéták figyelő szeme előtt jár.

Teljes mértékben elképzelhető egy célzott csapás

egy Onyiksz hiperszonikus robotrepülőgéppel az Északi-tengerről a hágai bíróság épületére.

Lelőni, sajnos, nem lehet. A bíróság pedig csak egy szánalmas nemzetközi szervezet, nem egy NATO-ország lakossága. Tehát háborút sem fognak indítani. Pánikba esnek. És senki sem fogja sajnálni őket”

Ezután a az orosz legfelsőbb nyomozó testület büntetőeljárást indított Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze és az elfogatóparancsot kiadó bírák ellen.

A parancs arra kötelezi a 123 tagállamot, hogy tartoztassák le és adják át Hágának az orosz elnököt, amennyiben a területükre lép.

A részes államok közgyűlésének elnöke sajnálatát fejezete, ki hogy vannak olyan kísérletek, amelyek akadályozzák a nemzetközi joggal szembeni cselekmények elszámolását.

(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek