Durván benézték a rezsidíjakat: Tömegeknek küldhetett ki rossz számlát a szolgáltató

Ez rengeteg embert érint.

Balogh József energetikai szakértő arra számít, hogy a spórolás és az enyhe tél miatt rengeteg magyarnak lesz százezres nagyságrendű átalány-túlfizetése. A Pénzcentrum egyik olvasójának 625 ezres túlfizetést mutatott a gázszámlája az évközi elszámoláskor. Természetesen ez nem egyedülálló eset.

A portál forrásai alapján akár kétmilliónál is több érintett lehet, mivel

sokan diktálás helyett minden hónapban fix díjat fizetnek az energiáért, évenkénti leolvasós elszámolással.

A Pénzcentrum olvasója elmondta, hogy átalányban fizetnek havonta fix összeget a gázért, az évközi elszámolást meg azért küldte ki a szolgáltató, mert idő közben igényelték a kedvezményes gázmennyiséget, így aztán más összeget fognak fizetni.

A rezsiemelés óta mostanáig kicsit több mint 120 ezret fizettek havonta, és ennek ellenére sem álltak át bediktálásra. Azt gondolták, hogy inkább egyenletesen fizetnek sokat, mint télen a fűtési időszakban annál is többet.

„Az átalány összegéhez sem mertünk hozzányúlni, mert ugyan spóroltunk egész télen, de nem akartuk kockáztatni, hogy az éves leolvasás után is küldjék a különbözeti csekket. Mint látható, elég jól sikerült a takarékoskodás… Többször átszámoltuk, hozzáértővel is, ez bizony ennyi túlfizetés”

nyilatkozta az érintett.

A Pénzcentrum iparági forrásai alapján az ügyfelek több mint fele, vagy

akár 60-70%-a is fizethet átalányban rezsit.

A kormány egyik közleménye alapján tudjuk, hogy a gázellátásban 3,5 millió lakossági fogyasztó van, az áram esetében pedig 5,6 millió ez a szám. Ebből következtethetünk arra, hogy

az érintettek száma akár a 2 milliónál is több lehet.

Az energiaszakértő arra számít, hogy , az éves elszámolásokkor tömeges jelenség lesz, hogy a fogyasztók százezres nagyságrendű túlfizetésről kapnak majd értesítést a szolgáltatótól.

„Szerencsés együttállásról beszélhetünk, hiszen egyfelől 1901 óta ez volt a második legenyhébb tél, ami nagyban hozzájárult borzasztó alacsony téli fogyasztáshoz. Másfelől pedig végre beindultak a lakosságban azok az ösztönök, amelyeket az eredeti rezsicsökkentés kikapcsolt: miszerint, ha valami drága, akkor nem veszem meg”

magyarázta a szakértő, aki szerint mára mindennapi téma lett, hogy ki hogyan tud takarékoskodni. Ez is szerepet játszott abban, hogy

decemberben országosan 25 százalékkal csökkent a gázfogyasztás.

„Beindult egy olyan negatív spirál a fogyasztásban, aminek az lesz a vége, hogy százezres nagyságrendű lesz azon fogyasztók száma, akik túlfizették a számláikat az idei télen. Az elszámolási időszak viszont csak nyáron lesz, addig a szolgáltató megtartja ezt a pénzt, aminek az ügyfelek vélhetően nem fognak örülni”

folytatta Balogh József.

Az a kérdés is fölmerül (joggal), hogy túlfizetés esetén mi érheti meg jobban, lefogyasztani a pénzt, vagy egy összegben visszakérni?

A szakértő erre a kérdésre így válaszolt:

„{I}smerve azt a magyar mentalitást, hogy ha egy kis pluszpénzhez jutunk, azonnal elköltjük – ahogy például a kiskereskedelmi forgalom is szárnyalt az SZJA-visszatérítések után -,

én azt javasolnám, hogy akinek túlfizetése lesz, az inkább válassza azt, hogy abból egyenlítsék ki a következő számlákat.

Érdemes a szolgáltató üzletszabályzatát is megnézni, mert nem mindenhol van lehetőség egyösszegben visszautaltatni a pénzt, csak lefogyasztani engedik”

Nem mellékesen: abba is érdemes belegondolni, hogy kvázi mindenki pénzt bukik, akinek beragadt a pénze. Amióta befizették a fölöslegesen magas számlákat, azóta az összeg sokat veszített az értékéből, hiszen horror infláció van.

(penzcentrum.hu nyomán)

Valódi Hírek