Botrány: Pofátlanul reagált a magyar ombudsman az ukránok kérdésére

Túl elfoglalt.

Ukrajna parlamenti emberi jogi biztosa, Dmitro Lubinec Telegram-bejegyzésben jelezte, hogy többször kereste a magyar ombudsmant az ukrán és magyar kisebbségek helyzete miatt,

választ azonban nem kapott.

„Ismét hivatalos levélben fordultam Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához azzal a javaslattal, hogy közös monitoring látogatásokat tegyünk Magyarország és Ukrajna területén a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásával kapcsolatban. Választ azonban nem kaptam”

– így kezdődik az ukrán ombudsman bejegyzése.

A szövegből kiderül, hogy már két hónapja is kereste Kozma Ákost, aki azonban ennyi idő alatt sem válaszolt neki.

Dmitro Lubinec posztja szerint kiderült, hogy a több mint két hónapos hallgatás oka az volt, hogy Magyarország ombudsmanjának nincs ideje, hogy figyelemmel kísérje a magyar és az ukrán nemzeti kisebbségek jogait.

„Sajnos úgy fest, hogy Ukrajna ombudsmanjának fontosabb az ukrán nemzeti kisebbség védelme, mint Magyarország ombudsmanjának a magyar nemzeti kisebbség védelme.

– írta az ukrán biztos.

Az ukrán biztos kiemelte, hogy az országa és az ő számára is fontosak a kisebbségek jogai, ezért fordítanak figyelmet az Ukrajna területén élő valamennyi kisebbség jogai betartásának ellenőrzésére.

Az eset azért is furcsa, mert az Orbán-kormány több éve azért akadályozza Ukrajna közeledését a NATO-hoz, mert kifogásolja az ukrán hozzáállást a kárpátaljai magyarokhoz.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek