A MOK-elnök bejelentette: Perek sokasága várható, hogy fellépjenek az Orbán-kormánnyal szemben

Így válaszolnak a fenyegetésekre.

5 millió forintig terjedő bírságot is kaphat az a háziorvos, aki nem írja alá az új ügyeleti szerződést – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtökön Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Ez egy orvosoknak kiküldött határozatból derült ki.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a kormány megfenyegette a háziorvosokat, ezért arra kérik őket, szerveződjenek pertársaságokba.

„Az a baj, hogy nagyon zavaros a jogalkotás mostanában”

– mondta Kincses Gyula, hozzátéve, hogy ellentmondásos jogszabályok vannak. Mint mondta, valóban van olyan joghely, amely két ügyelet ellátására kötelezi a háziorvost, viszont nincs olyan, ami a szerződés megkötésére kötelezné. Hozzátette: ebből fakad az, hogy szerződéskötésre nem lehet senkit kötelezni.

Kincses Gyula hangsúlyozta: orvos kollégái nem azt mondják, hogy ők nem hajlandók ügyelni, és ők nem az ellátásbiztonságot akarják megakadályozni.

„A legkevésbé társadalmi kárt okozó eszköz ez arra, hogy tárgyalni hívjuk fel a kormányt azért, hogy tisztességes körülmények között tudjanak a kollégáink dolgozni”

– mondta Kincses Gyula.

Arra a felvetésre, miszerint Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy „ezzel a betegekkel szúrnak ki az orvosok, és nem a kormánnyal„, ironikusan megjegyezte: őt megnyugtatták Gulyás kijelentései, amikor azt mondta, hogy van elég aláírt orvos, az ügyeletek mennek, nincs semmi probléma.

„Változatlanul azt mondom, hogy az alapelvekben nem volt érdemi nézetkülönbség köztünk, de ez nem azt jelenti, hogy a végrehajtás módjában 65 év feletti kollégákat kötelezni lehet”

– mondta, majd hozzátette, hogy rengeteg részletszabály bizonytalan,

a kollégáikat fenyegetik határozatokkal, büntetésekkel.

Kincses Gyula közölte: az orvosoknak az a legfőbb bajuk, hogy rengeteg praxisnak kevesebb lesz az idén a bevétele, mint előtte, a kiadásaik – mint a rezsi ára: a gáz, a villany, a víz – pedig jelentősen megnövekedtek, és ez ugyanúgy érinti a háziorvosi rendelőket, de erre nem kapnak kompenzációt.

A Kamara elnöke beszélt arról is, hogy

perek sokasága várható, mert az orvosok fenyegetve érzik magukat,

és ezzel szemben keresnek jogorvoslati lehetőséget.

Kincses Gyula leszögezte, nem ők biztatják pereskedésre az orvosokat, ez mindenkinek a saját egyéni döntése – ellentétben a kormányzati kommunikációval.

„Csak jogszerű magatartásra buzdíthatunk bárkit, a polgári engedetlenség beteggel szemben nem etikus”

– hangsúlyozta a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Videó:

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek