Megkapta a levelet Orbán – Nincs több haladék, azonnal döntenie kell ebben a fontos kérdésben

Vajon mi az álláspontja?

Döntenie kell Orbán Viktornak Ukrajna ügyében, ugyanis az EU-csúcson videónyilatkozatban ott lesz Zelenszkij ukrán elnök is, ahol a fő napirend az uniós lőszerszállítás lesz. Kérdéses a magyar miniszterelnök álláspontja, főleg ha a Vlagyimir Putyinra vonatkozó nemzetközi elfogatóparancs is terítékre kerül.

Az Európa Tanács elnöke, Charles Michel már elküldte a meghívólevelet a kormányfőknek, az információk szerint António Guterres, az ENSZ főtitkára is részt vesz találkozón, ami március 23 és 24-én esedékes.

„2021 júniusához hasonlóan remélem, hogy eredményes eszmecserét folytatunk a kulcsfontosságú geopolitikai kérdésekről és a globális kihívásokról”

írta Charles Michel.

Hangsúlyozta: Mint mindig, most is megerősítik majd elkötelezettségüket Ukrajna megsegítésére, amiről azt írta:

“Ez magában foglalja az elszámoltathatósággal,

a befagyasztott orosz vagyon felhasználásával kapcsolatos munkát,

valamint a globális közösségnek a szabályokon alapuló nemzetközi rend mögé való tömörítését”.

Nyitott kérdés, hogy az orosz elnök elfogatóparancsáról milyen véleménnyel lesz Orbán Viktor, hiszen csak Varga Judit, az igazságügyi miniszter nem írta alá az Unió igazságügyi miniszterei által kiadott közös nyilatkozatot. Ezzel kapcsolatban Paczolay Máté külügyi szóvivő azt állította: hazugság, hogy a magyar kormány megvétózta az EU-nyilatkozatot.

Napirendre kerül a lőszerszállítás mellett az Unió hosszú távú versenyképessége és az egységes piac elmélyítése. Szó lesz többek között az innovációs kapacitás növeléséről, a zöld és digitális átállás megvalósításáról. A migrációról szóló következtetések végrehajtását is felülvizsgálták, erről egy összefoglalót tart majd az Európai Bizottság elnöke és a svéd elnökség.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek