Ez gyors volt: Orbánék máris bosszút álltak a kormányt kritizáló Matolcsyn

Vége a barátságnak.

Napokon belül lejár a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsában helyet foglaló Parragh Bianka – az Iparkamara elnökének Matolcsy-barát felesége –, április 6-án pedig Kocziszky György mandátuma. A távozók helyére a kormány Búza Évát és Kovács Zoltánt jelöli – tudta meg a Bloomberg egy illetékestől.

Búza az állami Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója, Kovács Zoltán pedig korábban a Magyar Posta igazgatóságának tagja volt.

Korábban már több ízben beszámoltunk Matolcsy György kormányzati politikával kapcsolatos kritikáiról és az arra adott válaszokról. A Bloomberg úgy tudja, a konfliktusnak köze lehet ahhoz, hogy a két, Matolcsyval jó viszont ápoló tag mandátumát nem hosszabbítják meg. Az MNB Monetáris Tanácsa az elmúlt hét éve egyhangú döntéseket hoz, ellenszavazat nélkül – ez most akár változhat is.

A Portfolio szerint a jövő keddi kamatdöntést csökkentett létszámmal hozza meg a tanács, mivel addig nagy valószínűséggel még nem hallgatják meg az új jelölteket, akiket még az Országgyűlésnek is jóvá is kell hagyni.

(Bloomberg/Portfolio)

Valódi Hírek