Nagy a baj: Kiadta a riadót a Nemzetközi Vízgazdálkodási Bizottság

A világ vezetőit ez nem nagyon érdekli.

A Nemzetközi Vízgazdálkodási Bizottság rendkívüli figyelmeztetést tett közzé néhány nappal az ENSZ vízügyi tanácskozása előtt:

Sehol senki nem menekülhet a vízhiány következményei elől.

Nem lesz olyan gazdaság vagy ökoszisztéma, amit ne érintene a probléma

A jelentés alapján az elmúlt évtizedek elhibázott vízgazdálkodása olyan krízist idézett elő, ami komolyan veszélyezteti a fenntarthatósági törekvéseket. Arról nem is beszélve, hogy akkor,

ha kifutunk a vízkészletből, azt 2030-ra a bolygó összes lakója meg fogja érezni.

A legnagyobb probléma a pazarlás, a szennyezés, illetve a klímaváltozás. Ezek nagymértékben erősítik egymás romboló hatását – derül ki a jelentésből.

Johan Rockstrom, a közlemény szerzője azt mondja, hogy a tudományos bizonyítékok szerint már most vízügyi krízis uralkodik.

A jelentés másik szerzője, Mariana Mazzucato közgazdász úgy gondolja, hogy a közös cselekvésben az igazságot és a közjót kell elsősorban szem előtt tartani. Azt írta: nem technikai vagy gazdasági megoldásokra van szükség.

Rockstrom szerint a fejlett országok csatornahasználata kifejezetten pazarló:

az, hogy ivóvizet használnak a vizelet és a széklet leöblítésére, egyszerűen luxus.

A szükséges tennivalókat a jelentés a következő hét pontban foglalta össze:

  • A globális vízkörforgást a közjó szellemében kell kezelni, és a bolygó minden országának védenie kell.
  • A vízügyi krízis kezelésében az eredményekre és a vízhasználat minden területére koncentráló megközelítést kell alkalmazni.
  • Meg kell szüntetni a víz alulárazását.
  • Meg kell szüntetni a pazarló vízfelhasználást ösztönző mezőgazdasági támogatásokat. A jelentés szerint évente mintegy 700 milliárd dollárnyi összeget fordítanak ilyen célokra.
  • Igazságos vízfelhasználási szerződésekben kell rögzíteni a fenntartható és megbízható vízhozzáférést az alacsony- és középjövedelmű országokban, ezzel ösztönözve a regionális fejlődést és a globális együttműködést.
  • Minden lehetséges módon csökkenteni kell a pazarlást még ebben az évtizedben.
  • Át kell alakítani a multilaterális vízügyi együttműködéseket és meg kell szüntetni a jelenlegi szétforgácsolt, a globális vízügyi krízis kezelésére alkalmatlan rendszert.

Az ENSZ vízügyi tanácsa március 22-én fog gyűlést tartani New York-ban. Az eseményre a világ összes vezetőjét invitálják, bár a szervezők arra számítanak, hogy csak kevesen fognak megjelenni.

(qubit.hu nyomán)

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek