Kiszivárgott az EP-delegáció jelentése Magyarországról – rendkívül súlyos a helyzet

A független médiát felszámolják és rákényszerítik az Orbán-kormány szolgálatára – írták.

Komoly aggályokat fogalmaz meg a média, az oktatás és a kultúra helyzetéről az Európai Parlament küldöttségének magyarországi látogatása alapján készült jelentés – írta a Népszava a birtokukba került, hivatalosan még nem publikált dokumentum alapján.

A jelentésben többek között írtak központosításról, öncenzúráról, nacionalista narratíváról, valamint ideológiai beavatkozásokról.

A kereszténydemokrata, szocialista, liberális és euroszkeptikus frakciókhoz tartozó képviselők tavaly novemberben találkoztak kormányzati és ellenzéki politikusokkal, állami hatóságok vezetőivel, újságírókkal, oktatási, kulturális intézmények, civil szervezetek képviselőivel.

Az EP küldöttsége szerint a kormánypártot és a kormányhoz köthető állami szerveket képviselő kinevezettek a találkozók során azt próbálták bemutatni, hogy Magyarországot a normalitás, a társadalmi és gazdasági jólét, a politikai feszültségek hiánya, valamint a társadalomnak a Fidesz ideológiájához való erős ragaszkodás jellemzi.

Az EP-képviselők azonban mindezek ellenére kifogásolják:

  • a hazai média szabályozását,
  • kétségbe vonják a médiahatóság függetlenségét
  • és szóvá tették a KESMA megalakulását, amely szerintük bizonyíték arra, hogy a független médiát felszámolják, és rákényszerítik a kormány szolgálatára.
  • Bírálták továbbá, hogy a közmédia nem enged teret a kormányétól eltérő hangoknak, és hogy az állami cégek hirdetéseinek nagy részét a Fidesz-közeli sajtó kapja.

A lap információi szerint Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke az üggyel kapcsolatban elmondta: szerinte a média nem tekinthető függetlennek, mert mindig is politikai irányvonalat követett.

Ugyan a látogatásról készített összefoglalóban nem térnek ki rá, de a Népszava értesülései szerint Koltay egyes kérdéseket provokatívnak minősített, és arra kérte az EP-delegációt, hogy

ne jöjjenek többet Magyarországra.

A küldöttség tagjai azt is nehezményezték, hogy az oktatásban és a kultúrpolitikában központosította a magyar kormányzat a döntéshozatalt.

Közölték: a teret nyerő nacionalista narratíva az alternatív álláspontokat magyarellenesnek minősíti, korlátozza a kreatív kifejezést és csökkenti a pluralitást a művészetben.

A küldöttség megállapította, hogy Magyarországon megjelentek új szervek és szervezetek, amelyekben

erősödik a kormányzati befolyás,

  • ez együtt jár a tanárok és intézmények autonómiájának csökkenésével,
  • az oktatás tartalmába való ideológiai beavatkozás fokozódásával
  • és az egyházi tulajdonú oktatás kiterjesztésével.

A küldöttség tagjai jelezték, problematikusnak tartják az ideológia növekvő szerepét a kulturális és a művészeti életben. Úgy vélik, hogy a művészet és a kultúra kormánnyal nem szimpatizáló képviselői számára – megfelelő finanszírozás híján – egyre nehezebbé válik, hogy alkotásaikat bemutassák.

Pósán László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke ezzel ellentétben a küldöttség előtt már azt hangoztatta, hogy „a művészek szabadon kifejezhetik magukat, amelynek bizonyítéka, hogy két magyar Oscar-díjas filmrendező is szemben áll a kormánnyal”.

Az EP-delegáció jelentését a közeljövőben vitatják meg az EP illetékes szakbizottságában.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek