Kiderült, meddig kaptak határidőt Orbánék az EU-s pénzek ügyében

Közölték, a kormány igényt tart a brüsszeli pénzekre.

Március végéig kell a kormánynak nyilatkoznia arról, hogy igényt tart-e a Next GenerationEU helyreállítási alap hitel részére is – tudta meg az atv.hu.

Navracsics Tibor korábban jelezte, „a pozitív válasz felé hajlunk”, Varga Mihály viszont az EU „körülményes eljárását” tette szóvá, azonban még a hitel első részét sem kaptuk meg.

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten beszélt az Ecofin ülése előtt Brüsszelben arról, hogy a múlt évben 4,6 százalékkal tudtuk a gazdaságot növelni, „de ha Magyarország megkapta volna a neki járó európai uniós forrásokat,

jóval 5 százalék fölött nőhetett volna a magyar gazdaság!”

A pénzügyminiszter szerint „körülményes és lassú” az EU-s helyreállítási források kihelyezése, még csak egyötödét helyezték ki, és 5 uniós ország, – köztük Magyarország – még meg sem kapta ezeket.

*Varga Mihály az EU-s helyreállitási milliárdok első vissza nem térítendő részéről is beszélt, arra viszont már nem tért ki, hogy Magyarország esetében az Európai Bizottság

jogállamisági feltételek teljesítéséhez kötötte

a helyreállítási alap vissza nem térítendő részének folyósítását is.

Mint ismert a Bizottság feltételeket szabott, amelyekről folyamatosak az egyeztetések Budapest és Brüsszel között.

Navracsics Tibor és Varga Judit a múlt héten is tárgyaltak a Bizottsággal, Johannes Hahn illetve Didier Reynders uniós biztosokkal.

Annyi már kiderült, hogy az igazságügyi reformcsomagról a finishez közeli állapotban lehet a megegyezés, a jogszabálymódosításokat a parlament a tervek szerint még márciusban elfogadja.

A Bizottság április-májusban hozhat döntést a feltételeinek magyar teljesítését illetően, de hogy nyáron megindulhatnak-e Brüsszelből az ezermilliárdok, azt még egyelőre nem lehet tudni. Navracsics a napokban úgy fogalmazott: „mondjuk azt, hogy igen”.

A helyreállítási pénzek tekintetében már januárban megjelent a Magyar Közlönyben, Orbán Viktor aláírásával egy rendelet, amiből kiderül:

a kormány igényt tart a Next GenerationEU helyreállítási alap (RRF) hitel részére is.

Az RRF első, vissza nem térítendő részére benyújtott magyar igényt tavaly decemberben jóváhagyta a Bizottság és a Tanács, ez 2400 milliárdos tételt jelent. Az Orbán által januárban szignált rendeletből kiderült:

a kormány igényt tart a 3300 milliárd forintot meghaladó hitel részre is.

A kormányhatározat értelmében a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközhöz (RRF) vonatkozásában – meglepő módon – „egyetért a Magyarország számára rendelkezésre álló hitel felvételével”. Hozzátették: a hitel pontos mértékét az energiaügyi miniszter által kidolgozott részletes szakmai tervek és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalás alapján kell meghatározni.

A Magyarország számára rendelkezésre álló hitel felvétele érdekében szükséges tárgyalásokat Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek kell lefolytatni, „hogy a későbbi mozgástér megőrzése érdekében – a Kormány eltérő döntése hiányában – a teljes rendelkezésre álló hitel felvételéről nyilatkozzon”.

Navracsics február közepén az Inforádió Aréna című műsorában az EU-s pénzek magyar igényléséről azt mondta: „afelé tartunk, hogy pozitív választ adjunk.”

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek