Hatással van az amerikai bankcsőd ránk? Elképesztő dolgokat mondott a volt pénzügyminiszter

A jegybanki alapkamat is szóba került.

„Nem kell megijedni a mostani amerikai bankcsőd miatt, mert teljesen más okok vezettek akkor a csődhöz. Akkor volt egy tapasztalatlanság, most nagyon gyorsan döntöttek”

– mondta Oszkó Péter közgazdász, volt pénzügyminiszter hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A szakember arról is beszélt, hogy a mostani amerikai Silicon Valley bankcsőd a startupokat érinti. Oszkó szerint az volt a tragédiájuk, hogy olyan olyan kötvényekben volt a pénze nagy része, amit csak veszteséggel tudott eladni, közben a betétesei olyanok voltak, akik gyorsan égették a pénzüket, nem tudták ezt a mennyiségű betétek kivenni a bankból.

Oszkó szerint az, hogy a jegybank és a magyar kormány közti „vitát” nem kell háborúnak nevezni, úgy véli, hogy „el vagyunk szokva a vitáktól”. Szerinte nem kellene ezen meglepődni.

„Nem hátrányos, ha vita van gazdaságpolitikában, hogy ebből lesz egy kompromisszum, az lesz majd izgalmas. Demokratikus jelenség, hogy a két fél más nézőponton van”

– fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy Nagy Márton azt mondta a múlt héten, reméli, hogy a jegybank csökkenteni fogja az alapkamatot most már. Oszkó szerint amíg stabilan állt a forint (370 forint körült volt egy euró), addig valóban nem volt indokolt a 18 százalékos alapkamat.

Viszont így, hogy a forint hirtelen zuhant (393 forint egy euró), a volt pénzügyminiszter azt mondta, most bedobni azt, hogy csökkenteni kell a kamatot, azt kétszer meggondolná mindenki.

Valódi Hírek