Ordas balhé tört ki: Áder János egy szakértővel beszélgetett, amikor megtörtént, amit nem akart

Talán olyat mondott, amit nem kellett volna?

Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség elnökének „problémás kijelentését” egyszerűen kivágták Áder János podcastjéből. A volt államfő a Kék Bolygó Alapítvány elnökeként vendégelte meg Kaderjákot, aki úgy nyilatkozott, hogy a gödi Samsung-gyár környékén

lítium mellett toxikus oldószert is találtak a talajvízben.

Ezt a kijelentését a YouTube-ra feltöltött verzió már nem tartalmazta.

Az „Akkumulátorok – a zöld jövő, vagy a szennyező jelen?” című februári beszélgetés 38. percében Áder feltette a kérdést:

„Ez egy zárt technológia, ha betartják a technológiai előírásokat, hogyha semmiféle baleset, ipari baleset nem történik, akkor a zárt technológiából levegőszennyezés és talajszennyezés meg végképp nem nagyon következhet, legalábbis számomra, én így gondolom. Jogos a feltételezés?”

Kaderják szerint a felvetés helytálló, feltéve „ha” jól működik a gyár. A vegyszerek ugyanis megfelelő szűrőberendezés nélkül kikerülhetnek a környezetbe.

” Egyébként Gödön nemcsak lítiumot találtak a vízben, hanem NMP-t is”

– tette hozzá.

Ekkor Áder annyit mondott:

szerintem ez zárójel, térjünk vissza„.

Kaderják ezután felhívta a figyelmet, kellő odafigyeléssel kell dolgozni ezekkel a veszélyes anyagokkal. Végül megnyugtatásul nyugtázták, hogy a zárt technológia biztonságos és a debrecenieknek sem kell félniük a tervezett beruházástól.

Az aktuális epizód elérhető a műsor Spotify és Youtube csatornáján.

(hvg.hu/Kék Bolygó-Áder János podcastja/YouTube/open.spotify.com)

Valódi Hírek