Megérkezett a beszámoló a kormány legfrissebb döntéseiről – itt vannak a Kormányinfó részletei

Cikkünk frissül.

A szokásos Kormányinfó keretében számolt be Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a kormány legújabb döntéseiről csütörtökön.

Gulyás Gergely elmondta: az emberek ki akarnak maradni a háborúból, ezért a kormány támogatja az Országgyűlés előtt fekvő kormánypárti frakciók által benyújtott javaslatot, amely világosan rögzíti a magyar álláspontot. A politikus szerint a baloldal támogatja az uniós szankciókat ezzel pedig belesodornák az országot a háborúba.

A miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, hogy a gáztárolók töltöttsége az enyhe tél miatt magas, ám az árak várhatóan emelkedni fognak a felöltés időszakában.

A pénzromlás mértéke már az átlagot is meghaladta, az infláció csúcspontján talán már túllendültünk, okainak felderítése döntő a kezelésében is. A politikus úgy nyilatkozott, az okok döntő része külső ok: háború, szankciók és megemelkedett energiaárak.

Két feladat van terítéken : inflációmérséklő döntések meghozatala és a családosok, nyugdíjasok és KKV-k védelme.

Gulyás vélekedése szerint több gazdasági témában történt előrelépés. Többek között

  • gyármentő hitelprogramot hirdettek
  • kamatstopot terjesztettek ki a kis-és középvállalkozások hiteleire
  • új nemzeti tőkeholdingrendszert hoztak létre,
  • a munkába járás támogatását megemelték,
  • csakúgy a minimálbért és a bérminimumot,
  • valamint a 13. havi nyugdíjat visszaállították, amit Gulyás állítása szerint idén is megkapnak a jogosultak.

Hozzátette: élelmiszerárstop mellett 350 ezer családot érintő kamatstopot léptettek életbe, ami kiterjed a diákhitelekre is, valamint a lakásbiztosítások tehercsökkentésén is dolgoztak. Ország-és vármegye bérlet bevezetésével segítették a tömegközlekedőket, valamint a tűzifa programot és a szociális tűzifa programot meghosszabbították

A gyermekvédelemmel kapcsolatban elmondta: a kormány tegnap is tárgyalta az ügyet, hajlandók lennének európai színtéren is csatát vívni az ügyben, mivel az Európai Bizottság keresetet indított a magyar gyermekvédelmi törvénnyel szemben. A magyar kormány az ezzel kapcsolatos ellenkérelmet benyújtotta, de nem kell és nem is akarnak a bíróság döntésére várni.

Az 21 modellváltott egyetem Ersamus-programból való kizárásáról Gulyás úgy vélekedett:

„Ez egy magyarellenes intézkedés.”

E kijelentését többször is javítania kellett, előszőr faji alapú bosszúnak nevezte, majd magyarellenes bosszúnak, majd a homo sapiens kifejezéssel magyarázta a sajtónak, hogy ezen belül van a magyar népcsoport, ha úgy tetszik magyar faj.

A tanárok béremelését érintő kérdésre a politikus elmondta:

január 1-től 10 százalékos emelést történt,

amit kevesebb mint két év alatt a diplomás átlagbér 80 százalékára akarnak feltornázni, azaz a céljuk, hogy 22 hónap múlva 800 ezer felett legyen a tanárok fizetése. A politikus szerint ehhez szükséges lenne azokra az uniós forrásokra, amiket – a kormány szerint – Dobrev Kláráék a Bizottsággal együttműködve blokkolnak.

A magyar delegáció svédországi és finnországi látogatásáról elmondta, hogy a frakció jövő héten meghallgatja a küldöttség beszámolóját, ezt követően hoznak döntést a két ország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Gulyás hozzátette, hogy a két ország időnként ellenségként tekintett Magyarországra az elmúlt években, ez ügyben is folyt párbeszéd a frakción belül. A tervek szerint márciusban döntés fog születni.

Matolcsy György korábbi kijelentéséről úgy nyilatkozott: a kormány nem akar állást foglalni abban, hogy a jegybankelnök mit miért mond, vagy mit miért tesz.

Gulyás elmondta: az extraprofitadó e formáját két éven belül ki akarják vezetni, a cél az, hogy a rezsicsökkentést fenn tudják tartani, amelynek forrásába az említett adó is beletartozik.

Kistelepülések gyógyszertárainak megmentéséről is kérdezték Gulyást. A politikus a témában úgy fogalmazott, a fenntartási költségek megnövekedése miatt részesítik támogatásban a gyógyszertárakat, a gyógyszer-felhalmozásról elmondta, szerintük az emberek ezt még nem helyezték kilátásba.

„Kinek lesz jobb attól, hogy megszűntetik a kötelező orvosi kamarai tagságot”? – tették fel a kérdést a politikusnak.

Szerinte azoknak, akiket állítása szerint a MOK fegyelmi eljárással fenyegetett az ügyeleti rendszerben való részvétel miatt.

A sajtó munkatársa kérte Gulyást, támassza alá ezt az állítást, idézzen a fenyegetések közül, de a politikus erre úgy reagált, hogy a sajtónak több orvos is elmondta, csak meg kell hallgatni.

Orbán Viktor olaszországi útjáról azt állította, hogy a miniszter hivatalos látogatáson volt Egyiptomban, ezért repült a honvédség gépével, de Olaszországban leszállt a fedélzetről, mert onnantól már magánprogramon volt.

Gyurcsány Ferenc március 15-re tervezett beszédéről elmondta:

„Én egy történelmi beszédre számítok”.

A Kormányinfó élő közvetítése alább követhető:


(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek