Bejelentették: Megvan a 4 magyar űrhajósjelölt – közülük lőhetnek ki valakit Orbánék

Kiderült, kik a szerencsés jelöltek.

Ahogy korábban írtuk, az Európai Űrügynökség és az amerikai Axiom Space Inc. együttműködésével

30 napos űrmisszióra indulhat egy szerencsés kiválasztott személy

2024 végén vagy 2025 elején.

Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos nemrég bejelentette, 4 jelölt között fog eldőlni, ki juthat el a Nemzetközi Űrállomásra. Az ATV kedden a helyszínről közvetítette az űrhajósjelöltek bemutatását.

  • Kapu Tibor, fejlesztőmérnök
  • Cserényi Gyula, villamosmérnök
  • Szakály András, tervezőmérnök
  • Dr. Schlégl Ádám, ortopédsebész

Budapest, 2023. március 7.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott kép Forrás: MTI

A szerencsés kiválasztott a kutatási misszión magyar űreszközöket fog tesztelni és kísérleteket végezni. Szijjártó Péter elmondta, a kiválasztottak a következő évben képzéseken és teszteken fognak átesni, hogy a folyamat végén megalapozott döntés születhessen.

„Mindenesetre az elkövetkezendő nagyjából egy esztendő ennek a négy űrhajós-jelöltnek kifejezetten izgalmas lesz, és mi is izgalommal várjuk, hogy ki az, aki közülük végül a legjobb lesz”— mondta a politikus.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az űripar az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat lesz az évszázad folyamán, ebből Magyarország sem maradhat ki, ezért hirdették meg a kutatóűrhajós programot.

240 pályázó közül 8-an maradtak, akiket a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán teszteltek tovább. A szakértői testület pénteken döntött, így végül 4-en maradtak

esélyesek arra, hogy megszerezzék a második magyar nemzeti kutatóűrhajós címet.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek