Áll a bál Komáromban: Durván átejtették az akkumulátorgyár-beruházással a helyieket

Lakcímadataik változásából értesültek a gyár megépüléséről a helyi lakosok.

Mint írták, ez a terület ma Magyarország egyik jelentős akkumulátorgyárának ad otthont, amelyet a dél-koreai SK Innovation cég SK Battery Manufacturing Kft., valamint SK On Hungary Kft. nevű magyarországi leányvállalatai üzemeltetnek. A portál most több helyi lakost és civil közéleti vezetőt kérdezett az itt kialakult helyzetről.

„2018 márciusában szembesültem azzal, hogy ide mekkora beruházás érkezik, amikor arról kaptam értesítést az önkormányzattól: a címem az utcanév-módosítás miatt megváltozik”

– mondta a portálnak Monostori Éva, egy helyi környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet vezetője.

Monostori Éva arról számolt be, hogy ezek után kezdett el érdeklődni az üggyel kapcsolatban, és egy településrendezési tervben talált rá arra, hogy a 2017. december 29-i testületi ülésen

megszavazták az ipari park bővítését, amelynek következtében már itt is megépülhet az akkumulátorgyár.

Egy helyi lakos az esettel kapcsolatban kiemelte: a kommunikáció nem volt teljesen egyértelmű és átlátható az önkormányzat részéről a gyár megépülésével kapcsolatban. A helyi környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet vezetője hozzátette: az ezzel kapcsolatos fórumokra az önkormányzatnak nagyon sokáig meg kellett őket hívniuk. Egyik pillanatról a másikra azonban kiestek ebből a körből, és

nekik kellett utánajárniuk, hogy pontosan mi is történik a településen.

Többszöri kérésre végül az önkormányzat összehívott egy lakossági fórumot a helyi lakosoknak, ahol Monostori Éva elmondása szerint az alpolgármester részéről teljesen pozitív üzenetek hangzottak el, valamint megjelent még a főépítész is, aki azonban nem szólalt meg az egyeztetések alatt.

„A forgatókönyv ugyanaz volt, mint most Debrecenben”

– közölte Monostori Éva, hozzátéve, a hajdú-bihari megyeszékhellyel szemben itt a gyár részéről is válaszoltak az elhangzó kérdésekre, azonban az ígéreteket azóta sem tartották be.

Mások pedig amiatt aggódnak, hogy a hangszennyezés éjszakánként is problémát fog jelenteni Koppánymonostoron, de még Komáromban is, ezen a héten pedig ismét érkezett olyan lakossági bejelentés, hogy

égető, maró szag terjengett a településen.

Ennek kivizsgálására ugyan jött egy mérőjármű, Monostori szerint azonban az eredményekről

semmilyen tájékoztatást nem kapnak.

A portál az ügyben kereste a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatalt, ahol azt közölték, hogy a levegőminőség miatt a környezetvédelmi hatóság rendszeres mérést írt elő, amelynek a cég határidőre eleget tesz. Eddig a hatóság nem tapasztalta a határértékek túllépését. Hozzátették: a hatóság eljárásai során keletkező nyilvános adatok megismeréséről

a kormányhivatal teljesíti az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényben előírtakat.

A lap emlékeztetett: az akkumulátorgyártás egyáltalán nem veszélytelen. 2022 januárjában több dolgozót is kórházba kellett szállítani egy üzemzavar után. Ezt követően csak annyit közölt a katasztrófavédelem, hogy több ember rosszul lett, méréseket kezdtek, és az üzemzavar nem veszélyeztette a lakosságot.

Ugyan a katasztrófavédelem akkor azt közölte, a vizsgálatok szerint semmilyen veszélyes anyag nem került a levegőbe, viszont a gyári dolgozókat képviselő szakszervezet elnöke szerint a munkavállalókat komoly nyomás alá helyezték, mert a munkásoknál hányás és orrvérzés jelentkezett,

a levegőbe pedig hidrogén-cianid szivároghatott.

A helyi lakosok attól is tartanak, hogy a gyár építése és a működés megkezdésének következtében sok vendégmunkás fog érkezni a környékre. A helyiek szerint az önkormányzat azt kommunikálta, hogy valóban sokan érkeznek külföldről, azonban emiatt egyáltalán nem kell aggódni, ráadásul – tették hozzá – „a gyárhoz közel lévő telkeket majd magasabb áron lehet eladni„.

Azóta már négy koreai étterem nyílt a környéken, és volt olyan vendéglátóegység is, amelyet átalakítottak gyülekezeti teremmé. Az egyik lakos a portálnak elmondta, ezzel önmagában nincsen gond, csak furcsa volt, hiszen a hivatalos közlésekből nem ez derült ki a lakosok számára.

Monostori Éva elmondta: a családi házakat jellemzően munkásszállókká alakítják át, abból pedig semmi nem volt igaz, hogy az ingatlanok ára majd az egekbe szökik. Mint mondta,

családi házukat az ingatlanbecslő által megadott ár körülbelül 60 százalékáért tudták csak eladni.

Monostori Éva arról is beszámolt, hogy amit még tapasztalnak és aggasztónak tartanak a gyár működésével kapcsolatban, az a nagy vízigény. A Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Index megkeresésére közölte: a Komárom településen működő akkumulátorgyárak vízellátását az ÉDV Zrt. által üzemeltetett közüzemi vízhálózat biztosítja.

„Hiába beszélnek szürkevizekről Debrecenben, nálunk itt az élő példa, hogy

amit fölhasznál a gyár a technológiához, az kizárólag ivóvíz”

– mondta a helyi környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet vezetője.

A megrázó üggyel kapcsolatban korábban a Partizán is foglalkozott:

(index.hu nyomán)

Valódi Hírek