FRISS: Itt van Pintérék rendkívüli bejelentése a pedagógusok béremeléséről

Egyelőre csak 10 százalékos béremelést tudnak megelőlegezni a pedagógusoknak.

A Belügyminisztérium társadalmi és szakmai egyeztetés céljából csütörtökön tette közzé a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezeteket a kormányzat honlapján. A tárca tervezete és a hozzá kapcsolódó dokumentumok itt érhetők el.

A Belügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta: az egyeztetés indulásáról Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán személyesen is tájékoztatta a pedagógus-szakszervezeteket és a Nemzeti Pedagógus Kar vezetőit.

„A minisztérium szerint a tervezetek előkészítését több hónapos szakmai munka és a pedagógusoknál végzett köznevelési online konzultáció előzte meg. Megállapodás született az érdekképviseletek és a kormány között az egyeztetések ütemezéséről, a cél, hogy minél több kérdésben értsenek egyet a felek”

– olvasható a közleményben.

A tárca közleménye szerint az egyeztetésre közzétett jogszabálytervezetekben

  • a pedagógusok további béremelésére,
  • a pedagógusok előmeneteli rendszerének egyszerűsítésére
  • és teljesítményértékelési rendszerére,
  • valamint a köznevelési foglalkoztatási jogviszony létrehozására tesz javaslatot.

Az egyik törvénymódosítási tervezet a további pedagógus-béremelésért a költségvetési törvény módosítására, a magyar kormány vállalásainak törvénybe iktatására irányul, hogy a háború és szankciók okozta nehéz helyzetben is folytatódhasson a béremelés – írták.

A béremelések további ütemezésével kapcsolatban ismét Brüsszelre mutogatott a kormány, pedig ez valójában tagállami hatáskör. Azt írták, januártól 10 százalékos pedagógus-béremelést tudtak megelőlegezni, de

„amint Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó uniós forrásokat,

a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus-béremelés következhet, az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lesz.”

Ezt követően a tervek szerint a 2021-es bérszinthez képest 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a pedagógusok béremelésének mértéke.

A cél, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát.

A béremelésen kívül egyeztetéseket fognak folytatni a köznevelést és a pedagógusokat érintő további kérdésekről is – áll a szaktárca közleményében. A minisztérium ezzel kapcsolatban a pedagógusokkal végzett online konzultáció eredményeit alapul véve fogalmazta meg javaslatait.

A köznevelési online konzultáción a pedagógusok nagy többsége támogatta, hogy további béremelés esetén a kiemelt juttatás fő szempont legyen, ha egy pedagógus hátrányos helyzetű térségben, vagy nagyobb arányban halmozottan hátrányos helyzetű gyermekkel foglalkozik.

Mint írták, ugyancsak jelentős többség értett egyet azzal, hogy a pedagógusok díjazása a jövőben még inkább vegye figyelembe a teljesítményt.

Hangsúlyozták:

a minisztérium javaslatot tesz a pedagógus-előmeneteli rendszer megváltoztatására is.

A tervek szerint az eddiginél lényegesen rövidebb idő alatt lehet majd magasabb bérezéssel járó fokozatba kerülni.

A pedagógus-életpálya megbecsültségének fokozásáért a kormány a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt tervezi bevezetni, amely a köznevelés működésének sajátosságaihoz igazodó, az életkor és a szolgálati idő helyett a teljesítményt előtérbe helyező foglalkoztatási forma. Ennek részeként új, sávos bérrendszert javasolnak bevezetni, előtérbe helyeznék a teljesítményalapú besorolást, optimalizálnák az előmenetelt és több alapszabadságot biztosítanának – olvasható a közleményben.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek