Bejelentették: Hatalmasat léptek az orvosok – ezt üzenik az Orbán-kormánynak

Több ezren erősítették meg a kamarához tartozásukat.

Álmos Péter, az orvosi kamara alelnöke a MedicalOnline szakportálnak adott interjúban közölte: öt-tízezer fős erős, összetartó kamara is lehet ütőképes.

A testület alelnöke beszélt arról is, hogy csütörtök estig már

közel ötezren jelezték belépési szándékukat az „új” kamarába,

és a tagságukat megerősítők száma folyamatosan emelkedik.

Elmondta: nyugdíjas, már nem aktív kollégák és külföldön dolgozó magyar orvosok is kérik a felvételüket vagy csatlakoznának támogatóként, és még volt vagy leendő betegeiktől is érkezett felajánlás önzetlen segítésre.

„Céljaink nem változnak, a nyomásgyakorlás tovább zajlik,

folytatni fogjuk az önként vállalt túlmunkaszerződések letétbe helyezését. Ha ezt csak néhány ezren megteszik, az több mint elég”

– jelentette ki Álmos Péter.

„Mi, akik ma a kamara elnökségét adjuk, egykor aktivistaként kezdtük el építeni az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportot, az abból kinövő Újratervezést. Felléptünk a paraszolvencia ellen, sikerre vittünk kampányokat a kórházi fertőzések megelőzése és más apróbb ügyek mellett.

Civilként szabadabban tudtunk megnyilvánulni, nem kellett ügyelnünk a politikai korrektségre,viszont a kamara vezetőiként ez sokszor meghatározó szempont voltszámunkra a megszólalásokban, befolyásolta a tevékenységünket és döntéseinket.

A hazai politikai berendezkedés viszonylag szűk mozgásteret adott a kamarának, ami most sokkal tágabbá vált. A hatalom számára a hivatalokat sokkal könnyebb bezárni, mint egy független ellenállást megtörni. Ettől a megkönnyebbülés”

– mondta a portálnak a kamara alelnöke.

Elmondta, rendkívül érdekes volt belülről látni azt a műveletet, amelyet nagy empátiával ugyan, de kívülről szemléltek például a Magyar Tudományos Akadémia esetében, hogy micsoda hatékonysággal megy át a sajtón egy valótlan tényállítás, és hogyan sokszorozódik.

„Az bosszantott, hogy hiába a gyors cáfolat, ezt a folyamatot nem lehetett utolérni. Ugyanakkor afelett azért ne lépjünk át nagyvonalúan, hogy a kormányzat nem egy öncélú klubot akar ellehetetleníteni, hanem egy állami alapfeladatához, az állampolgárok egészségének biztosításához hozzájárulófontos köztestület – nem véletlenül – kemény fellépését, visszajelzését akarja félresöpörni azt üzenve, hogy a gyógyítást illetően a gyógyítók ne fogalmazzanak meg saját,ellentétes véleményt.

Ezzel az állampolgárokat károsítják meg”

– fogalmazott.

Az Álmos Péterrel készült teljes interjú ITT olvasható.

(medicalonline.hu nyomán)

Valódi Hírek