Energia-panaszkezelési hatóság felállítását követeli Orbánéktól az árnyékkormány (+videó)

A hetedik árnyékkormányinfón több javaslattal is előálltak a DK árnyékminiszterei, továbbá az orosz kémbank pénzügyeiről is szó esett.

„Magyarország bajban van, és amíg marad az Orbán-kormány, addig marad a baj is”

— kezdte Molnár Csaba a szerdai hetedik árnyékkormányinfót.

Az árnyék-kancelláriaminiszter és Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője beszámolt a szerdai ülésén megvitatott javaslatokról.

Molnár Csaba hangsúlyozta, a hétszeres rezsiemelés kapcsán már sokat foglalkoztak a megoldások keresésével, így például előálltak egy javaslattal arra vonatkozóan, hogyan lehetne megduplázni az embereknek a kedvezményes áram- és gázmennyiséget, továbbá miként lehetne csökkenteni a rendszerhasználati díjakat, illetve hogyan lehetne rezsimoratóriumot bevezetni.

A politikus elmondta, az árnyékkormány most a fogyasztóvédelem intézményrendszerének javítását tűzte ki célul,

energia-fogyasztóvédelmi szolgálat létrehozását javasolják,

amely a lakosság energiaügyekkel kapcsolatos ügyintézését segítené.

Molnár Csaba hozzátette, elviekben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz fordulhatnának az emberek kérdéseikkel, de ez szinte lehetetlen, a fogyasztók az ügyfélszolgálatoktól nem kapnak érdemi válaszokat, vagy egyáltalán bármilyen választ.

„Lehetőséget kell adni a panaszkezelésre személyesen, online, írásban, e-mailben, bármilyen formában a teljes spektrumon, tehát a szolgáltatás feltételeivel, a számlázással, az árképzés átláthatóságával, a panaszkezeléssel kapcsolatban”

— szögezte le a politikus, valamint elmondta, ennek a hatóságnak ellenőrzési hatáskört is kellene adni.

Megtárgyalták az uniós források lehívásához szükséges egyes jogállami feltételek teljesítéséről szóló előterjesztést. A politikus röviden összegezte a helyzetet, miszerint

nem jönnek az uniós források a kormány miatt, és a közeljövőben sem várhatóak.

Az Orbán-kormány két területen nyújtott be javaslatot, ahogy a politikus fogalmazott „látszatintézkedéseket„, egyet a bíróságok függetlenségének helyreállításáról, egy másikat néhány fideszes politikus eltávolításáról a modellváltáson átesett egyetemek kuratóriumaiból. A közel száz terület közül ezen a kettőn kívül semmilyen intézkedés nem történt — mondta Molnár.

„Az Orbán-kormány láthatólag úgy döntött, neki semmi sem drága, amíg a magyar emberek fizetik meg a számlát”

— hangsúlyozta a politikus.

Az árnyékkormány követeli, hogy az Orbán-kabinet helyezzen hatályon kívül minden olyan intézkedést, amely jogszabálysértő volt, például Varga Zs. András kúriai kinevezését, illetve a Fidesz által választott alkotmánybírók kúriai bíróvá történő átminősítését.

Az budapesti székhelyű orosz „kémbank” helyzetéről is tárgyalt az árnyékkormány, mivel ismertek az intézmény súlyos likviditási problémái. A politikus szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy Magyarország mint a második legnagyobb beruházó – az Európai Unióból egyedüliként – köteles helytállni a bank csődje esetén, amit a magyar adófizetőknek kell majd kifizetni.

„Ha Orbán Viktor nem érdekelte eddig az, hogy Oroszország Magyarországon és azon keresztül kémkedni tudjon Európában, akkor

legalább azt értse meg, hogy ha ez forint százmilliárdokba kerül

majd a magyar adófizetőknek, az elképesztő és elviselhetetlen kockázatot jelent.”

hangsúlyozták, hozzátéve, már a kormánypárti politikusok is aggódnak a bank helyzete miatt. Az árnyékkormány szerint azonnal ki kell lépni az orosz „kémbankból”.

Kálmán Olga ismertette, további tájékoztatókat hallgattak meg az ülésen, többek között az oktatási autonómia visszaállításáról, az iskolai tanszabadság kérdéséről, a magyarországi magántőkealapok működéséről, valamint a NATO-bővítés aktualitásairól.

A Hír TV érdeklődött a kormány gyermekvédelmi törvény szigorításával kapcsolatos előterjesztésről. Kálmán Olga kifejtette, információik szerint ez az előterjesztés még nem történt meg, érdeklődve várják a részleteket, már csak azért is, mert valahányszor a politika és pedofília témaköre keveredett, szerinte a kapcsolódó történetek mindig a Fidesz háza tájékáról érkeztek.

A nemrégiben kirobbant, pedofíliával vádolt pedagógiai asszisztens ügyével kapcsolatban az árnyékkormány szóvivője hangsúlyozta :

A gyermekek védelme első számú ügy és közügy.

A politikus megosztotta: a DK saját, hétpontos békepárti nyilatkozattal készül, amely – mint mondta – az ország valós problémáival fog foglalkozni.

A Megafon kérdésére, miszerint mit javasolnak az ukrán háborús győzelem elősegítése érdekében, Molnár Csaba megjegyezte: az Unió és a NATO közös döntéseit Magyarországnak érdemes osztani. Szerinte a legfontosabb, hogy a szankciók működjenek, és ezzel valószínűleg az Orbán-kormány is egyetért, hiszen minden szankciót megszavaztak.

(Molnár Csaba/ Facebook)

Valódi Hírek