Kiderült: Orbánék hatalmasat kamuztak a konzultációról – itt a friss felmérés, amely bizonyítja (+grafikon)

Az eredmény teljesen az ellenkezője annak, amit állítanak.

Még a Fidesz-szavazók negyede is egyetért az Oroszországra kiszabott uniós szankciókkal, ez derül ki a Republikon Intézet legfrissebb reprezentatív kutatásából, amelyben ezer főt telefonon kérdeztek meg február 10. és 15. között.

A felmérés egyébként teljesen az ellenkezője annak, amit a kormány állított a konzultáció eredményeire hivatkozva. Orbánék ugyanis azt mondták, hogy a magyarok 97 százaléka ellenzi a szankciókat, míg a kutatásban résztvevő válaszadók 46 százaléka ért azokkal egyet, és

csak 32 százalékuk ellenzi.

A hatpárti ellenzék szavazóinak 7 százaléka ellenzi a szankciókat, és ami még ennél is látványosabb, hogy a Fidesz-KDNP szavazók 23 százaléka, azaz közel egynegyede támogatja a szankciókat.

„Tehát a Fidesz milliárdos szankcióellenes kampánya dacára még saját szavazótábora is megosztott a kérdésben, a Fidesz-szavazók kevesebb, mint kétharmada ért egyet a szankcióellenes narratívával”

– írták a kutatás kiértékelőjében.

A szankciók megítélése erősen eltérő a szavazótáborok között: a 2022-ben a hatpárti ellenzéki együttműködés szavazóinak több mint kétharmada, 68 százalékuk támogatja a szankciókat, míg a Fidesz–KDNP szavazóinak 60 százaléka elutasítja azokat.

A kutatásából látszik az, hogy a Fidesz táborán belül van egy jelentős, több mint félmillió embert jelentő tábor, amelynek tagjai bár a Fideszre szavaznak, de jogosnak és indokoltnak vélik az uniós szankciókat. Ebben a tekintetben az ellenzéki szavazói tábor kevésbé megosztott a jelenlegi világpolitikai helyzettel kapcsolatban, mint a Fidesz tábora.

Valódi Hírek