Döntött az OLAF: Több milliárd forint visszafizetésére kötelezik a magyar államot

Főhet Orbán feje.

Február 23-án az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) sajtóközleményben jelentette be, hogy befejeződött egy magyar vonatkozású vizsgálat.

Az üggyel kapcsolatban annyit közöl a hivatal, hogy a magyarországi digitális projekttel kapcsolatos vizsgálat után több mint 3,6 millió euró (1,36 milliárd forint) uniós támogatás visszafizetésére tettek javaslatot.

A Telex szerint az EFOP-3.2.4-16-2016-00001 „Digitális kompetencia fejlesztése” című projektről lehet szó. A projekt keretein belül a Klebelsberg Központ 38 milliárd forint értékben vett notebookokat, fejlesztett wi-fit és sávszélességet, és szerzett be interaktív paneleket az iskolákba.

A pályázati kiírást a kormányközeli 4iG Nyrt. nyerte nettó 4,39 milliárd forintos ajánlattal. A pályázaton azonban egy másik ajánlattevő, a Freedom-Tech Informatika Kft. és a vele együtt induló, szintén hazai Sinaptive Kft. kettőse, amely jóval alacsonyabb áron adott be ajánlatot, őket azonban kizárták.

A cégpáros kétmilliárd forinttal kevesebbért vállalta volna az eszközök szállítását, a kizárás arra hivatkoza történt, hogy nem tudta az ajánlatkérő rendesen ellenőrzi, mennyire reális az ajánlattevő árazása.

A Telex megkereste az OLAF-ot, hogy többet megtudjon az ügyről, a hivatal azonban a közleményén túl további részleteket nem közölt.

Az OLAF vizsgálata számos szabálysértést tárt fel az eljárás során, többek között a nyertes cégnek versenyelőnyt biztosító legolcsóbb ajánlat kizárása. Ezért ajánlja azt a hivatal, hogy az Európai Bizottság 3,6 millió euró (1,3 milliárd forint) visszafizetésére kötelezze a magar államot.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek