Nagy a baj: Összedőlhet Orbán kedvenc közös projektje az oroszokkal

Rosszak a számok.

Szinte az összes likviditási tartalékát felélte a budapesti székhelyű, csaknem 50 százalékban az orosz, 25,27 százalékban a magyar állam tulajdonában lévő, rendszeresen kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) – értesült a hvg.hu.

A lap szerint az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók keretében zárolt pénzeszközei nélkül „a bankot a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti, vagy kénytelen lesz már 2023 májusában átsrukturálni a kötvényeit”.

A bank menedzsmentjének december közepén „meglehetősen borúlátó” levelet küldött az egyik magas beosztású vezető. A levél hvg.hu birtokába került, és ők nyilvánosságra hozták, mi áll benne: miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, és csak Európában több tízmilliárd dollár értékben zárolt az Euroclear nevű szervezet orosz magánszemélyek tulajdonában lévő értékpapírokat,

az IIB pénzeszközeit is zárolták.

A levélben a banki vezető az idei első negyedévre „olyan súlyos hiányt prognosztizált, amit a hitelportfólió értékesítésével sem tudnának pótolni”.

Tavaly októberben még úgy tűnt, hogy a zárolt vagyont visszakaphatják, de a belga pénzügyminisztérium közbeavatkozott, mondván: a bank igazgatótanácsának „több tagja kapcsolatban áll az orosz kormányzattal, utóbbi pedig így ellenőrző befolyással bír az IIB-re.”

A bankot február 17-én kibertámadás is érte, a hekkerek megszerezte több levelet és egyéb banki dokumentumot, amik az IBB közleménye szerint hamisak, a hvg.hu szerint viszont valódiak. Az egyik dokumentum egy olyan levél, amelyben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter lobbizik a belga pénzügyminiszternél, hogy oldják fel az IIB pénzeszközeinek zárolását.

A Nemzetközi Beruházási Bank pénzügyi nehézsége azért is fontosak lehetnek a magyar kormánynak, mert

a bank második legnagyobb tulajdonosa a magyar állam.

Sőt, miután februárban Bulgária is kiszállt belőle, már az egyetlen olyan tulajdonosa maradt, amely az Európai Unió tagja – tulajdonostársaink Oroszország mellett: Kuba, Mongólia és Vietnám.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek