Az Orbán-kormány legnagyobb ellenségének országába sietett Szijjártó – ezt kérte

Fontos kéréssel fordult a nemzetközi közösség tagjaihoz.

Ahogy beszámoltunk róla, Szijjártó Péter New York-ba utazott, hogy felszólaljon az ENSZ Közgyűlésen az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, remélik, 2023 a béke és újjáépítés éve lesz, majd hozzátette: ehhez szükséges lenne a konfliktusban álló felek közötti megbeszélés, amelyre az ENSZ lenne a legalkalmasabb szervezet.

A politikus csütörtökön Facebookon osztotta meg beszédét. Állítása szerint Magyarország a legnagyobb humanitárius műveletet hajtja végre történelmében, és elmondása alapján

eddig több millió menekültet fogadtak,

teljes és egyenlő mértékű hozzáférést biztosítottak nekik az egészségügyi és oktatásügyi ellátáshoz, valamint támogatták a cégeket a menekülők foglalkoztatásában.

Elmondta, a nemzetközi közösség tagjainak legnagyobb feladata a béke megteremtése, amelyet sem a fegyverszállítmányok, sem a szankciók nem segítettek – véli Szijjártó.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nyitva kell tartani a kommunikációs csatornákat, és az ENSZ erre alkalmas platformot jelent, ezen a fórumon a háborúban álló országok folytathatnak párbeszédet egymással.

„Azt sürgetjük, hogy az Egyesült Államok és Oroszország az ENSZ keretein belül minél előbb kezdeményezzen megbeszéléseket”

— jelentette ki.

A politikus úgy nyilatkozott: Magyarország az Ukrajnában élő magyarok közül többeket veszített, a „háborús retorikát képviselő nagyhatalmak” (azt nem tisztázta, hogy ez alatt mit ért) nem, így őket arra kérte, tartózkodjanak minden olyan magatartástól, amely a háború folytatásához, eszkalálódásához vezethet.

Szijjártó azt mondta: történelmi példákon okulva a kelet és nyugat közötti konfliktusokból

mindig Közép-Európa került ki vesztesen.

Orbán Viktor állítása szerint az Egyesült Államok korlátlanul érvényesíti érdekeit,Európa meggyengült. A miniszterelnök megnevezte a Fidesz-KDNP ellenfeleit, a „Gyurcsány vezette dollárbaloldal” és a „nemzetközi spekulánsok” mellett helyet kaptak a „háborúpárti nemzetközi érdekcsoportok”.

Orbán szerint ők háborúpárti brüsszeli bürokraták, háborúpárti politikusok és a Biden-adminisztráció, ami ellen védekezni kell.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek