Meglepő dolog történt: Európa legjobbjai közé kerültek a magyar focisták

Már csak a sikerek számát kéne növelni.

A játékosok fizetése alapján már Európa top 20 bajnokságában van a magyar. Az elmúlt 12 év, azaz Orbán Viktor kormányzása tette lehetővé a piaci működésből fakadó kockázatok minimalizálását, a drága külföldi játékosok leigazolását.

Ebben ugyan az FTC kiemelkedik, de a tendencia általános, a magyar bajnokság – legalábbis a játékosok fizetése alapján – lépeget előre.

A lap az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2021/2022-es pénzügyi évet összegző üzleti jelentése alapján azt írja, a bérekre fordított kiadások alapján a magyar az európai bajnokságok között már a 18., a tavalyihoz képest egy helyet lépett előre. Az NBI-ben 82 millióról 93 millió euróra (szezon végi árfolyammal számolva 36,6 milliárd forintra) nőtt a klubok bérekre fordított kiadása, ami már több mint

3 milliárd forint

csapatonként.

Ebben a játékosok és egyéb alkalmazottak fizetése is benne van, de a bérköltség 58,5 százalékát tette ki a legutóbbi szezonban a játékosok fizetése, a 93 millió euróból 54,4 millió euró 21,4 milliárd forint jutott a focistákra. Ez csapatonként 1,7 milliárd forintot jelent egy szezonra.

A Transfermarkt adatai szerint a 2021/2022-es szezonban az NBI-es csapatok átlaglétszáma 39 fő volt, vagyis egy NBI-ben játszó focista havi átlagfizetése 3,8 millió forint volt az UEFA adatai alapján.

(via 24.hu)

Valódi Hírek