Nincs vége a Schadl-botránynak, megszólalt a felügyeleti hatóság is

Újabb fejlemények vannak.

Nem csillapodik a botrány a Schadl-Völner ügy körül. Előbbi már több mint egy éve előzetes letartóztatásban van, mégis furcsa dolgok történtek a Magyar Bírósági Végrehajtói Karon belül.

Mint kiderült, új végrehajtókat neveztek ki Schadl György letartóztatása óta, márpedig ez az MBVK elnöke nélkül törvényi akadályokba ütközik. A hvg utánajárt az ügynek, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához fordult kérdéseivel.

A hírportál munkatársa érdeklődött, hogyan történhetett, hogy Schadl letartóztatása óta 45 új végrehajtót neveztek ki, miközben a törvény előírja, hogy az elnök előtt esküt kell tenni. Ugyan az MBVK bevezetett egy új szabályt, miszerint az alelnök előtt is le lehet tenni az esküt, a törvényi szabályozást ez sem írhatja felül.

Felmerült továbbá a kérdés: az előzetesben lévő elnök korszakában kinevezett végrehajtók ellen indított fegyelmi eljárások törvényesek-e?

A híroldal nem kapott kielégítő választ a hatóságoktól, a transzparencia, a bizalom, maga az intézmény átalakításával kapcsolatban feltett kérdéseikre azt a választ kapták, hogy zéró tolerancia van érvényben a végrehajtók munkájával kapcsolatban, és hogy 44 új végrehajtót neveztek ki 2021 október elseje óta, mindezt a jogszabályok betartásával.

(hvg.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek