Itt az újabb ársapka: Soha nem találod ki, mire vezette be a kormány

Sokan nem értik a döntést.

Tavalyi év végén módosította a kormány a 2013. évi földforgalmi törvényt, eszerint

a föld eladási ára

10 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatja meg az előző évben helyben kialakult szokásos és átlagos forgalmi értéket — írta a Népszava. A földek eladásánál az árakat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is jogosult vizsgálni.

A NAK közlése szerint a megengedett vételárakat a köztestület által véleményezett adatokból reprezentativitást biztosító módon határozza meg a kamara. Az adatok később mindenki számára elérhetőek lesznek.

A portál megkérdezte az ügyről Raskó György agrárközgazdászt, a valamikori földművelésügyi tárca közigazgatási államtitkárát.

„Az eladó kényszerhelyzetben van, mivel csak az állam által ráerőltetett összegért értékesíthet, nem pedig annyiért amennyit egy piaci vevő fizetne neki. Akinek sok van, az most nem ad el földet, aki meg szeretne, az nem a többséget alkotó körhöz tartozik, és az állam számára politikailag érdektelen ember”

— fejtette ki a szakember.

Az új szabályozás tehát a Fidesz-közeli embereknek kedvez egyedül, saját csapatukat erősítik meg.

A lapnak nyilatkozó gazdák nem értik, miért most vezette be a kormány az ársapkát, hiszen az extrém magas infláció és bérleti díjak miatt megállt a földértékesítés.

Gőgös Zoltán, az agrártárca volt államtitkára szerint az árcsökkentés és az ársapka bevezetésének az osztatlan közös tulajdonban lévő földek megkaparintása lehet az oka.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek