Váratlan bejelentés: Így változik a rezsi ára 2023-ban

Így alakulnak az energiaárak 2023-ban.

A lakosság esetében az átlagfogyasztásig egész évben nem emelkedik a gáz, az áram és a távhő rezsicsökkentett ára, miután a kormány megtette a szükséges lépéseket a hazai fogyasztók energiaellátásának biztonságáért, és azért, hogy az árak megfizethetőek, kigazdálkodhatóak legyenek — nyilatkozta Lantos Csaba az MVM-csoport energetikai konferenciáján csütörtökön, Budapesten.

Idén is érvényes a tavaly kialakult „rezsivédett” sávhatár, a fűtési szezon végéig, április 30-ig megmarad a kedvezményes lakossági piaci ár az átlagfogyasztás feletti részre. Afelett azonban továbbra is sokszorosát fizethetik a tavaly nyárig érvényben lévő rezsicsökkentett árnak, függetlenül a jövedelmi helyzettől.

A kormány energiaügyi minisztere úgy nyilatkozott, a magyar energiaellátás biztonságának, megfizethetőségének és fenntarthatóságának biztosítása mellett új kihívást jelent az energiaigény. A válságkezelés eszköze a gazdaság növekedése, az iparosítás, ezekhez viszont több energiára van szükség — tette hozzá.

Magyarország az energia 75 százalékát importálja, így

szükségesnek látja az itthon megtermelt energia növelését.

A hazai energiamixben csökkentik a földgáz, növelik az alternatív energiaforrások arányát, valamint bővítik a tároló kapacitásokat, és megvalósítják azokat az infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek révén a növekvő villamos energia igényt ki lehet szolgálni — nyilatkozta Lantos Csaba.

A földgáz itthoni kitermelését növelik, a Sarkad térségben feltárt lelőhelye már üzemben van az első kút, valamint további 52 kutat terveznek fúrni. A paksi atomerőmű meglévő blokkjainak üzemidejét növelik, valamint a Paks 2 beruházás megvalósításával ösztönöznék a megújuló energiaforrások használatát.

Januárban már meghaladta a 4 gigawattot a hazai napelemek összteljesítménye, jelenleg folyik további 5 gigawattnyi ipari napelempark és 100 ezer háztartási méretű kiserőmű előkészítése. Ezzel elérheti az összteljesítmény a 10 gigawattot

— hangsúlyozta a politikus.

A beruházások költségeit a kormány elsősorban RRF II uniós hitelkeretből finanszírozná, ehhez kapcsolódóan Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta:

Meg kell védeni a gazdaságot, hogy a fejlődési pálya töretlen legyen, ebben az egyik legfontosabb szerepe a beruházásoknak van, amelyek az idén elérhetik a 20 ezer milliárd forintot. Ebből a vállalati beruházások elérhetik a 13-14 ezer milliárdot” — jelentette ki.

Hozzátette, új beruházás-ösztönzési stratégiát kell kialakítani, át kell gondolni az ipari parkok rendszerét, a területfejlesztési szempontokat, valamint a munkaerő biztosításának lehetőségeit.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek