Betelt a pohár: Az Orbán-kormánynak az Európai Bíróság elé kell állnia

Elege lett az Európai Bizottságnak.

Döntött az Európai Bizottság: Magyarországnak az Európai Bíróság előtt kell felelnie, mert az uniós állásponttal ellentétesen szavazott.

Ahogy a Bizottság közleményéből kiderült, Magyarország 2020. december 2-án

az uniós állásponttal ellentétes szavazatot adott le

az ENSZ kábítószer-bizottságának ülésszakán. A szavazás témája a kannabisz és a hozzá kapcsolódó anyagok jegyzékben vételére vonatkozó ajánlás elfogadása volt, amelyet az (EU) 2021/3 tanácsi határozat rögzít.

A közleményben továbbá kiemelik:

Az uniós jog értelmében az 1972. évi jegyzőkönyvvel módosított, 1961. évi Egységes Kábítószer Egyezmény és a pszichotrop anyagokról szóló 1971. évi egyezmény szerinti anyagok nemzetközi jegyzékbe vételére vonatkozó határozatok az Európai Unió kizárólagos hatáskörébe tartoznak.

Ezért az Unió álláspontját rögzítő tanácsi határozat – az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel összhangban –

kötelező az uniós tagállamokra nézve.

Mivel Magyarország az uniós jog értelmezésében nem tett eleget a kötelezettségének, eljárást indítottak ellene. A hatóságok sem az felszólító levélre, sem az indoklással ellátott véleményre nem adtak kielégítő választ, így Magyarországnak az Európai Unió Bírósága előtt kell felelnie kötelezettségszegésért, az Unió kizárólagos hatáskörének megsértéséért valamint a lojális együttműködés elvének semmibevételéért.

A HVG értesülése szerint nem ez az egyetlen ügy, ami miatt Magyarországnak EU Bírósága előtt kell felelnie. Összesen 8 országot érint a Bizottság februári döntése, amelyben azt vitatják, a Bíróság előtt kell-e felelni azért, mert az érintett államok nem ültették át a nemzeti jogba a magánszektorban és közszférában tapasztalt visszaéléseket bejelentők védelméről szóló jogszabályt.

Terítékre kerül továbbá a szakmák szabályozására vonatkozó uniós arányossági teszt, ahol elvárás Magyarországgal szemben is, hogy a parlamenti módosításokat egy ilyen vizsgálat előzze meg.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek