Hatalmas bajban a magyar gazdaság: Bekövetkezett, amitől mindenki tartott

Kinek mit intézett a kormánya.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2022 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva — jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest — a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint — a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent. A KSH a harmadik negyedévben is csökkenést mért, így elmondható, hogy a

a magyar gazdaság technikai értelemben recesszióba került.

2022-ben a GDP volumene 4,6 százalékkal növekedett.

A növekedéshez több nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti jármű, illetve a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős az egy évvel korábbihoz mérten. A növekedést főként a mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte.

A nemzetgazdaság teljesítménye 2022-ben a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 4,6 százalékkal meghaladta az előző évit.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek