Kínos kérdéseket küldött Varga Juditnak a DK: Völnerék korrupciós botránya óta nincsenek válaszok

Világos választ várnak.

Égetőn valós kérdést szegezett a DK Varga Juditnak. A párt a Völner–Schadl-ügyről kérdezte az igazságügyi minisztert. Arra kíváncsiak, hogy ki felügyeli a végrahajtói kart.

„A korrupciós botrány óta kinevezett végrehajtók bementek Schadlhöz esküt tenni a börtönbe, vagy a mai napig törvénytelenül dolgozhatnak?”

tette fel a kérdést a Demokratikus Koalíció az igazságügyi miniszternek.

Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét ugyanis egy éve korrupció és hivatali vesztegetés vádjával letartóztatták. A DK azért intézett kérdést Varga Judithoz, mert azóta is Schadl a végrehajtói kamara elnöke, mivel

nem választottak még új vezetőt.

Sebián-Petrovszki László, DK-s országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben Schadl a börtönben ül, számtalan új végrehajtót nevezhettek ki a végrehajtói karba.

A törvény az esküt a Kar elnökének, jelen esetben Schadl György kizárólagos jogkörébe utalja, sem az alelnök, sem a titkár nem helyettesítheti.

A DK ezért arról kérdezte Varga Judit igazságügyi minisztert: az új végrehajtók bementek a börtönbe letenni az esküjüket, vagy törvénytelenül működnek? Meglátogatták a 2021. november 5. óta börtönben ülő Schadl-t a zárkájában? Érvényes az esküjük úgy, hogy a korrupció miatt 10 év szabadságvesztésre javasolt elnök előtt esküdtek fel? Ha mégsem tettek esküt, akkor törvénytelenül működnek a végrehajtók már több mint egy éve? Törvénytelenül adják ki az utasításaikat emberek kilakoltatására?

A Demokratikus Koalíció szerint mindkét esetben a Schadl-ügyben már így is nyakig benne ülő Varga Judit a felelős. Az országnak joga van tudni, hogy törvényesen működnek-e alatta a magyar végrehajtók.

Valódi Hírek