Bejelentették: A Magyar Orvosi Kamara rendszerváltást fog kikényszeríteni az Orbán-kormánytól

Egy új egészségügyi stratégia kialakítását követelik az Orbán-kormánytól.

A szakdolgozók januártól érvényes béremelését és az év végén elfogadott „Takács-csomag” legsérelmesebb pontjainak azonnali korrekcióját követeli rövidtávon a Magyar Orvosi Kamara — idézte a Népszava a köztestület állásfoglalását, amelyet a szombati rendkívüli országos küldöttgyűlésen ismertettek.

A kamara felszólította a kormányt, hogy készüljön a tudományos, a szakmai és betegszervezetekkel közösen, egy ciklusokon átívelő stratégia egészségügyi stratégia átalakítására. Jelezték,

ezt pedig 2023 végére foglalják végleges törvényi keretek közé.

Az alapellátó orvosokat nyomásgyakorlásként pedig arra szólítják fel, hogy ne írják alá az ügyeleti feladatellátási szerződéseket.

Kollégáikat pedig arra buzdítják, helyezzék letétbe a többletmunka szerződéseik felmondását is.

A küldöttgyűlést azért hívták össze, mert úgy ítélték meg, hogy a kormány által elfogadott törvénymódosítások és rendeletek sértik az orvosi autonómiát, valamint veszélyt jelentenek a biztonságos ellátásra.

Kincses Gyula kamarai elnök elmondta, két részből állnak követeléseik: az azonnali, tűzoltó jellegűekből, és a hosszabb távúakból.

Az utóbbiakkal fogják kikényszeríteni a rendszerváltást az egészségügyben.

Tűzoltásként pedig azt kérik, hogy a legutóbb elfogadott rendeleteket vonják vissza, illetve módosítsák azokat.

„Még ennél is fontosabb, hogy úgy döntöttünk mi, a magyar orvostársadalom képviselői, hogy ragaszkodunk a valódi ciklusokon átívelő egészségügyi reformhoz. Ragaszkodunk ahhoz, hogy hozzanak létre egy olyan munkacsoportot, ami az érdekeltek részvételével törvénybe foglalja az egészségügyi átalakításnak az alapelveit, a mérföldköveit”

— hangsúlyozta Kincses Gyula.

Álmos Péter, az orvosi kamara alelnöke elmondta: ennek a folyamatnak még idén tavasszal el kell indulnia. Hozzátette: az év végéig a kamara eredményeket vár.

A közgyűlésen közel egyhangúan szavazták meg mindegyik pontot.

„Nem tudunk dolgozni csapat nélkül, nem tudunk dolgozni a szakdolgozók nélkül. Ezért ugyanilyen harcosan állunk ki az ő január elsejétől visszamenőlegesen érvényes béremelésük mellett. A szakdolgozók méltatlan helyzetbe kerültek, lassan elfogynak mellőlünk, ami szintén ellehetetleníti az egészségügyi ellátást, a mi munkánkat és a betegek gyógyulását is”

— mondta erélyesen Svéd Tamás, a szervezet titkára.

(nepszava.hu nyomán)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/02/04/bekemenyitenek-az-orvosok-pinter-sandornak-is-uzennek-ezzel-a-lepessel

Valódi Hírek