Ujhelyi István: Lebukott a kormány, botrányos jelentés került ki Orbánékról

Elmondta, papírja van róla.

„A Fidesz-kormány és az alá tartozó intézmények azt igyekeztek bizonygatni a covid-járvány ideje alatt, hogy tökéletesen urai a helyzetnek. Ehhez képest most

hivatalos papír bizonyítja, hogy az adatok kezelése körül teljes volt a káosz”

— jelentette ki Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az EP közegészségügyi bizottságának tagja csütörtöki, brüsszeli online sajtótájékoztatóján.

A politikus a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálati jelentésére alapozta kijelentéseit, amelyet azután kapott kézhez, hogy hivatalos eljárást kezdeményezett az illetékes kormányzati intézményekkel szemben a sokadik közérdekű igénylése ellenére is visszatartott covid-adatok kezelése kapcsán.

Ujhelyi hangsúlyozta: a közel ötvenezer magyar ember halálát okozó járvány ideje alatt az egészségügyi ellátórendszer minden dolgozója emberfeletti teljesítményt nyújtott, és igyekezett az adott körülmények között menteni az emberéleteket, ezért

a botrányos adatkezelés kizárólag az őket irányító, felelős kormányzat hibája.

Az Esély Közösség alapítója emlékeztetett: a járvány idején a kormányzat folyamatosan titkolózott és hárított a Covid miatt kórházi ápolásra, esetleg lélegeztetőgépi ellátásra szoruló betegek oltottsági adataival kapcsolatban. Sőt — mutatott rá Ujhelyi — a kormány rendszeresen önellentmondásba is keveredett annak idején azzal kapcsolatban, hogy rendelkezésre állnak-e az adatok, vagy hogy ki egyáltalán az adatkezelő.

„Már akkor látszott, hogy a kormány egyáltalán nem ura a helyzetnek, az adatkezelésben káosz uralkodik, amelyet a kormányzat pökhendiséggel és törvénytelen adat-visszatartásokkal igyekszik kompenzálni”

— hangsúlyozta Ujhelyi István.

A politikus közölte, „ezt unta meg„, és

bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál,

amely részletes vizsgálatot folytatott az adatkezelés jogszerűsége kapcsán.

A többoldalas jelentésben az érintett intézményekkel folytatott egyeztetés alapján megállapították: a járványügyi szakrendszer nem volt érdemben felkészítve a járvány okozta jelentős adatmennyiség-növekedés kezelésére és

hiába irányítottak át munkatársakat,

„már az első hullám idején kiderült, hogy a korábbi adatfeldolgozást végezve az NNK nem tudja az elvárásoknak megfelelő napi adatszolgáltatást biztosítani”.

Ujhelyi a NAIH jelentésére hivatkozva közölte: a vizsgálat során a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elismerte, hogy 2020 szeptemberétől informatikai problémák keletkeztek és „komoly nehézséget jelentett, hogy ugyanazoknak a munkatársaknak kellett kontaktkutatást végezni, kötelezéseket kibocsátani, akiknek validálni kellett volna az adatokat”.

Kiderült, hogy a járvány elején mindössze kilenc olyan speciális szaktudással bíró szakember volt az NNK-ban, aki a fertőzőbeteg-jelentő rendszert kezelni tudta, és nem volt idő újabb munkatársak felvételére vagy betanítására; ezért a meglévő szakemberekre nagy nyomás nehezedett.

Az NNK a jelentés szerint azt is elismerte, hogy

érdemben növelte a téves adatbevitelből, elírásokból fakadó hibákat,

hogy a covid-betegek adatainak rögzítését az orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak kellett manuálisan elvégezni. Ujhelyi idézte a jelentést azzal kapcsolatban is, miszerint „magas hibaszázalékkal került a rendszerbe a covid-fertőzöttség, mint halálozási ok; a hibás adatok száma a harminc százalékot is meghaladta”.

Az EP-képviselő a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a NAIH az adatkérés teljesítésének, illetve megtagadásának vizsgálata során az intézményektől kapott válaszok és magyarázatok alapján megállapította még:

annak ellenére, hogy az NNK rendelkezett az egyének oltási adataival, sem a kórházi ápoltakról, sem a gépi lélegeztetésre szoruló Covid-betegekről nem gyűjtött adatot, utóbbi viszont hiába volt meg az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT), azokat összeegyeztetni nem lehetett, így — mint írták — „megbízható adat, egyénre lebontott, lekérdezhető formában”

egyszerűen nem állt rendelkezésre.

Ujhelyi elmondta: az NNK annak idején azzal az indokkal tagadta meg tőle a Covidban elhunyt betegek oltási adatainak átadását, mert két külön adatbázisban szerepeltek ezek az adatok, azok összefésülésére viszont az alkotmány egyik módosítása értelmében – annak túlzott munkaterhe miatt – nem voltak kötelezhetőek.

„Sajátos, hogy az adatvédelmi hatóság vizsgálata megállapította: azóta az NNK elvégezte az adatok validálását, vagyis immár rendelkezésre áll az az adatsor, amelyet

nekem annak idején nem voltak hajlandóak összegyűjteni.

Ezt újra ki is kértük ennek megfelelően és láss csodát, Müller Cecília tegnap el is küldte a teljes dokumentumot, mintegy ezer oldalt. Munkatársaimmal át fogjuk vizsgálni az adatokat és nyilvánosságra hozzuk majd annak tanulságait”

— fogalmazott Ujhelyi István, aki hozzátette: a NAIH vizsgálati jelentésének egyik utolsó megállapítása szerint a Müller Cecília vezette NNK arról számolt be az adatvédelmi hatóságnak: 2023-tól egy „megbízhatóbb rendszert vezetnek be a covid-adatok nyilvántartására”, és folyamatban van a jelenlegi fertőzőbeteg-jelentő rendszer megújítása is annak érdekében, hogy több hibaszűrési lehetőség álljon rendelkezésre és az adatok feldolgozása is könnyebb legyen.

„Összefoglalva,

a kormány mindenre fel volt készülve a járvány idején, csak a járványra nem.

Beigazolódott, amit már korábban is láttunk és sejtettünk: a kormányzat teljes káoszban volt a covid-járvány idején, őszinte és korrekt tájékoztatás helyett viszont csak áskálódó támadásra, titkolózásra és olcsó propagandára futotta tőlük.

Jogosan vetődik fel a kérdés például, hogy a magyar kormány milyen biztonsággal tudott helyes döntéseket hozni, ha ezek szerint

nem feltétlenül volt minden szükséges és hiteles adat birtokában?

Egyértelmű, hogy Müller Cecília alkalmatlan a feladata elvégzésére és az a minimálisan elvárható, hogy bocsánatot kér a nyilvánosságtól, amiért elhallgatta a valóságot a Covid-adatokkal, azok rendelkezésre állásával és használhatóságával kapcsolatban.

Világos és egyértelmű, hogy az egészségügy politikai vezetése megbukott a covid-vizsgán,

ezért pedig a Fidesz vezetőit terheli a felelőség,

amin az sem változtat, hogy Kásler Miklós minisztersége és az EMMI már a múlté”

— mondta sajtótájékoztatóján Ujhelyi István EP-képviselő.

Videó:

(Ujhelyi István/Youtube)

Valódi Hírek