Torkig lett az amerikai nagykövet a magyar kormánnyal – ezt üzente Orbánéknak

Orbánék a Putyin által képviselt nézeteket hangoztatják.

Hosszú cikkben írt a Politico arról, hogy Orbán Viktor Ukrajnához való viszonyát leginkább Oroszország határozza meg. David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a lapnak nyilatkozott Orbán oroszbarát politikájáról. Mindeközben egy ukrán politikus kijelentette: Magyarország régóta a béke ellensége.

A Politico beszámolójában emlékeztetett Orbán komoly diplomáciai vihart kavart háttérbeszélgetésére is, amely a Karmelita kolostorban hangzott el, amikor Ukrajnát Afganisztánhoz és a „senki földjéhez” hasonlította. Orbán kijelentései miatt Kijev bekérette az ukrajnai magyar nagykövetet, és hivatalosan is tiltakozott az elhangzottak ellen.

A Politico kitért rá, hogy Orbán viselkedését Magyarországon részben belpolitikai trükközésnek tartják, amellyel eltereli a figyelmet a magyar gazdaság problémáiról és egyúttal eleget tesz a nacionalista szavazóinak is. A szakértők azonban hangsúlyozták: Orbán retorikája több, mint rövid távú politizálás, ugyanis

így akarja megőrizni Oroszországgal régóta fennálló baráti viszonyát.

Hozzátették: ezt azonban egyre kevésbé nézik jó szemmel hazánk EU- és NATO-szövetségesei, amit David Pressmannek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozata is alátámaszt.

„A magyar kormány politikusai gyakran beszélnek a béke előmozdításától, de – a szankciók elítélésétől kezdve az orosz »tűzszüneti« javaslatok elfogadásáig – továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatja. Csatlakozunk a magyar kormány békefelhívásához,

de ezeket a felhívásokat Vlagyimir Putyinnak kellene címezni”

— jelentette ki az amerikai nagykövet.

A Politicónak nyilatkozó szakértők viszont arra is rámutattak, hogy Orbán nem ukránellenes, csak egyszerűen

mindkét oldalnak meg akar felelni, így Oroszországnak is.

Orbánt személyesen ismerők a lap szerint ugyanakkor részben azzal magyarázzák különös kijelentéseit, hogy „szeret nyíltan beszélni olyan kérdésekről, amelyekről más politikusok nem„.

„Úgy gondolja, hogy valójában sok európai így gondolkodik, és

arra számít, hogy Európa végül nem fog kiállni Ukrajna mellett”

— fogalmazott a lapnak Szelényi Zsuzsanna egykori fideszes politikus.

Ivanna Oresztyivna Klimpus-Cincadze, az ukrán parlament EU-integrációs bizottságának elnöke azonban másként látja Orbán Ukrajnával kapcsolatos megjegyzéseit.

„Ez sajnos tisztán orosz retorika. Magyarország régóta a szabadság ellensége”

— írta a lapnak az ukrán politikus, aki szerint az is meglepő, hogy a magyar nyilatkozatokra és tettekre még nem érkezett megfelelő válasz az Európai Unióból és a NATO-ból.

(politico.eu / hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek