Az Emberi Jogok Európai Bírósága bűnösnek mondta ki a magyar kormányt egy haláleset ügyében

Az ítélet szerint a magyar hatóságok nem vizsgálták ki érdemben az esetet.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma megerősítette:

a magyar hatóságok a felelősek a 22 éves szír fiatal haláláért,

aki rendőri bántalmazás és erőszakos visszakényszerítés miatt a Tiszába fulladt 2016-ban — tudatta oldalán a Magyar Helsinki Bizottság.

2016. június 1-jén a férfi a testvérével, unokatestvérével (és egy iraki háromgyerekes családdal) a folyón keresztül próbált bejutni Szerbiából Magyarországra. A rendőrök partra érkezésük után

kutyákat eresztettek rájuk, könnygázt vetettek be ellenük és kövekkel dobálták őket.

Ezután „Go back to Serbia!” felszólításokkal kényszerítették vissza őket a folyóba, amelynek következtében a férfi megsérült, majd

a Tiszába fulladt.

A férfi testvére és unokatestvére vissza tudott jutni a Tisza szerb oldalára. A családot ezután kimentették, az édesanyát és gyermekeit kihűlés veszélye miatt kórházban kezelték.

A Helsinki Bizottság szerint a tragikus esetet

a magyar hatóságok nem vizsgálták ki érdemben.

  • Az élethez való jog sérelme,
  • az embertelen bánásmód
  • és az érdemi vizsgálatok hiánya miatt

a férfi testvére beperelte Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A férfinak a Magyar Helsinki Bizottság nyújtott jogi képviseletet, a strasbourgi ítélet csütörtök délelőtt megszületett.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta:

a magyar hatóságok nem tettek semmit

azért, hogy megvédjék egy egyértelműen veszélyben lévő ember életét.

Közölték, nem működtettek megfelelő mentési rendszert egy ismerten veszélyes folyószakaszon, ahol tudták, hogy gyakran kísérelnek meg átkelni a menekülők, és a konkrét esetben sem tettek meg minden elvárhatót a bajba került férfi kimentése érdekében.

A bíróság továbbá azt is az egyezménybe ütközőnek találta, hogy a nyomozó hatóság nem végezte megfelelően a munkáját és nem derítette fel az ügy körülményeit a halálesetet és a rendőri bántalmazást illetően.

A bíróság kimondta: „annak eldöntése, hogy érte-e embertelen vagy megalázó bánásmód ügyfelünket és testvérét annak halála előtt, pontosan azért nem állapítható meg minden kétséget kizáróan, mert

a magyarországi nyomozás elégtelen volt”.

A strasbourgi bíróság a magyar államot 34.000 euró kártérítés és az eljárás költségeinek megfizetésére kötelezte az áldozat testvérének.

„Remélem, hogy az ítélet némi elégtételt jelent az áldozat testvérének, de az átélt borzalmakat és a 22 éves bátyja elvesztését valószínűleg soha nem fogja elfelejteni.

Érthetetlen, hogy miért kellett meghalnia ennek a hazájában dúló polgárháború elől menekülő fiatalembernek, ahelyett, hogy segítséget kapott volna a magyar rendőröktől és katonáktól, akik sajnálatos módon egy kegyetlen és embertelen határvédelmi politikát érvényesítettek és soroltak előbbre az emberéletek védelménél”

— mondta az üggyel kapcsolatban Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

(helsinki.hu / 24.hu)

Valódi Hírek