Óriási meglepetések: 1 év alatt így változott a legismertebb politikusok vagyona

Sokan gyarapodtak.

Vagyonnyilatkozata alapján komoly költekezésekbe kezdett Rogán Antal nyár óta. Az államtitkár akkor még 616 millió forinttal rendelkezett, november elején

már csak 245 millió forintot

tartott takarékbetétben.

Az nem derül ki, hogy mire költötte a különbözetet, a 371 milliót. Mivel az új vagyonnyilatkozati rendszerben a képviselőknak nem kell bevallaniuk az ingatlant, ahol élnek, ezért nem lehet kizárni, hogy Rogán ingatlant vásárolt magának a pénzből.

Attól azonban nem kell tartania, hogy elfogy a pénze: államtitkári és képviselői fizetése mellett

havi 24 milliót kapott tavaly

a találmánya hasznosítási díjaként.

A Mobilsign 2017-ben jelent meg a fideszes képviselő vagyonnyilatkozatában, és évről évre tetemes összeget kapott a találmányért. A találmány egy olyan technológiát jelent, amely egy elektronikus eszközön (például táblagépen) megejtett kézi aláírás biztonságos azonosítására kíván megoldást nyújtani.

Rogán Antalhoz hasonlóan Szalay-Bobrovniczky Kristóf is komoly pénzeket fizethetett valamire. A honvédelmi miniszter vagyona júniusban még bő 1,08 milliárd forint volt, november elején azonban már csak 773 millió forintot tartott a bankban.

A honvédelmi miniszter friss vagyonnyilatkozat szerint havi 5 milliónál is többet kapott a London Capital Kft.-től 2022-ben. Hogy pontosan mennyit, még nem tudni, ám 2021-ben 1,624 milliárd forintos osztalékot tudott kivenni. Nyilatkozata alapján a többi cégétől nem vesz fel fizetést.

Szijjártó Péter, ahogy az elmúlt években megszokhattuk, most is a 30 millióval tartozik a szülei felé. A frissen feltöltött nyilatkozatából az derült ki, hogy a külügyminiszter továbbra sem törlesztett egy forintot sem ebből.

Közel 240 ezer forinttal kevesebb megtakarítása van értékpapírokban, mint a legutóbbi vagyonnyilatkozatában, de 14 millió forinttal több volt novemberben a bankszámláján, mint nyáron: összesen 27,5 millió forint.

Az is megváltozott, hogy korábban saját bevallása szerint a Széchenyi István Egyetem fölé helyezett alapítvány kuratóriumi tagságáért nem kapott pénzt, de június 1-jétől

1 és 5 millió forint közötti juttatást kap

ezért a pozíciójáért is.

Varga Mihálynak továbbra is jó pár budai és karcagi ingatlanja van a friss vagyonnyilatkozata alapján, valamint már nem bérli, hanem felerészben tulajdonolja a gyenesdiási házát.

Nagy Mártonnak a II. és a XII. kerületben van lakása, valamint 90 millió forintot tart állampapírban, és több biztosítást is feltüntetett a vagyonnyilatkozatában. A miniszteri tisztsége mellett 1 és 5 millió forint közötti havi javadalmazásban részesül a MOL felügyelőbizottsági tagjaként.

Új házat vett Navracsics Tibor, a 2009 óta felerészben birtokolt 138 négyzetméteres budakeszi családi ház mellé vett még egy 83 négyzetméteres házat. A balatonszemesi üdülő és a rigácsi építési telek is megvan még.

Neki hárommillió forintja van készpénzben, és 25 millióval tartozik a banknak. A miniszteri és képviselői munka mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanít tudományos főmunkatársként, ezért havi fél- és egymillió forint közötti összeget kap.

Lázár János is a már eddig is nagy földbirodalma mellé 2022-ben újabb földeket vásárolt:

  • 3208 négyzetméternyi szőlőt-legelőt Mádon,
  • 6 hektárnyi szántót Földeákon és
  • 3 hektárnyi szántót Hódmezővásárhelyen.

Így a saját bevallása szerint összesen 39 ilyen-olyan ingatlan köthető hozzá. Kellett is néhány pótpapír a vagyonbevallásába, hogy legyen elég helye ezeket felsorolni.

A birtokai mellett az építési és közlekedési miniszter készpénzállománya is nőtt, a tavaszi 18 millióról 20 millióra, és a bankban továbbra is 8 millió forintja van. A miniszteri és országgyűlési képviselői tiszteletdíja mellett havi bruttó 1 és 5 millió forinti összeget kap földbérleti díjakból, valamint 1 millió forint alatt keres a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumi elnökségi tagjaként.

Nem tudott félretenni Varga Judit igazságügyi miniszter, aki továbbra is a férjével közösen birtokolja ingatlanjait Balatonhenyén és a a XII. kerületben. Friss vagyonnyilatkozata szerint több mint 93 millió forinttal tartoznak még a banknak.

A miniszter felerészben tulajdonol egy Volvo XC60-ast, még mindig megvan a harminc évvel ezelőtt kapott mesterhegedűje és a pár éve vásárolt Yamaha pianínója.

Gulyás Gergely vagyonnyilatkozataiban évről évre nem történnek túl nagy változások: még mindig megvan a két újbudai lakása, és továbbra sincs autója. De azért neki is lettt pluszmilliója a bankszámlájára: néhány hónap alatt ötmillióval megtoldotta a megtakarításait, így most már közel 13,5 milliója van a bankban a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is hasonlóan szerény életet él. Továbbra is felerészben tulajdonosa két II. kerületi (egy 120 és egy 42 négyzetméteres) lakásnak, és haszonélvezője egy balatonfenyvesi üdülőnek. Nyolcmillió forint készpénze van, valamint több vadászati és horgászegyesületnek is vezető tagja, amelyekért díjazásban nem részesül.

Új autó tűnt fel Csák János vagyonnyilatkozatában. A bevallása szerint 2016-ban vette a Toyota Aurist, de a korábbi, miniszteri kinevezése után leadott nyilatkozatába elfelejtette beírni. A kulturális és innovációs miniszter 71 millió forintot tart állampapírokban, 90 milliója van alapkezelőnél, a bankban pedig 18 milliója volt novemberben.

(via Telex.hu)

Valódi Hírek