Rogán Antal, a feltaláló csaknem félmilliárd forintot szedett be a találmányából néhány év alatt

A miniszter még szabadalmat is szerzett az ötletére.

422 millió 800 ezer forintot keresett Rogán Antal,

a Miniszterelnöki Kabinetiroda tárcavezetője a három éve szabadalmat szerzett találmányának köszönhetően. Ez a miniszter elmúlt négy évben leadott vagyonnyilatkozataiból derült ki.

A valaha volt Népszabadság öt éve, nem sokkal bezárása előtt derítette ki, hogy Orbán jobbkeze két társával, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával közösen egy, az elektronikus állomány digitális aláírására, valamint azonosítására szolgáló találmány oltalmát kérte az illetékes hatóságoktól.

A feltalálók nem sokkal szabadalmuk elismerése után eladták fejlesztésüket a Mobilsign Kft.-nek. Valószínűleg ebben a szerződésben kötötték ki, hogy a feltalálók milyen arányban részesülhetnek a szabadalom által befolyó jövedelemből.

A digitális termék új tulajdonosának, a Mobilsignnak a vezetője korábban a találmány egyik feltalálója, Csík Balázs volt, hosszú ideig Lengyel Csabával közösen. Az ügylet idején egyébként Pozsgai Petra, a Rogán által jól ismert Kertész Balázs ügyvéd volt felesége vezette a céget.

A szabadalom 2018-ban kapott védettséget.

A Magyar Telekom azonban már akkor használta a szabadalmat, amikor még le sem volt védve.

A mobilkommunikációs cég az elektronikus dokumentumok ellenjegyzésére és az ügyfelek személyazonosságának ellenőrzésére használja a mai napig a rendszert.

A szabadalom által származó bevétel egyébként meghaladta a Mobilsign teljes bevételének harmadát.

(Népszava nyomán)

 

Valódi Hírek