Óriási botrány: Több vezető fideszes is érintett lehet a Schadl-Völner-ügyben

Részletek derültek ki.

A Telex arról számolt be, hogy tanúvallomásokhoz jutott a Schadl-Völner ügyben, amelyekben az Igazságügyi Minisztérium dolgozói részletesen vallottak arról, hogy miket tapasztaltak a végrehajtói pályázatokkal kapcsolatban.

A pályázók első körben a beadott anyagaik alapján kaptak objektív pontszámokat, majd szóbeli meghallgatáson pontozta őket a végrehajtói kamara embereiből és a minisztérium küldöttjéből álló bizottság. Végül a legjobbakat ez a testület terjesztette küldte tovább a szaktárcához, ahol ez alapján egy felső vezető hozott végső döntést egy adott körzet győzteséről.

Az Igazságügyi Minisztérium egyik alkalmazottja 2019-ben a tavaszi pályázati körnél még ott ült ugyan a meghallgatásokon, azonban készen kapta a „közösen megítélt” pontszámokat anélkül, hogy ebbe beleszólhatott volna, ráadásul a pontozási rendszerben hibákat is talált:

volt, aki arra kapott pontot, amire jogszabály szerint nem lehetett volna.

A minisztériumi dolgozó közlése szerint az őszi kör még ennél is különösebben zajlott. A pontozásról szóló egyeztetésen Schadl György és Völner Pál folyamatosan tanácskoztak egymással arról, hogy kiket kell majd győztesnek kihozni.

„Schadl egyszer csak felállt, kiment, majd amikor visszajött, mondta, hogy Völner úrtól jött. Ekkor a kezében lévő cetlin lévő névvel kapcsolatosan adott esetben megkérdezte, hogy hogyan is van az adott hely listája, és ha ott nem az jött ki eredménynek, hogy a cetlin levő név nyerjen, akkor

elkezdődött a számolgatás, hogy miként lehet megváltoztatni a pontokat úgy, hogy ezt a személyt hozzák ki nyertesnek”

— mondta a minisztériumi érintett a tanúmeghallgatáson.

A tárca dolgozója szerint a szóbeli meghallgatáson a nélküle megítélt pontok

éppen a fordítottjai voltak az általa jegyzetelteknek.

Akadt olyan pályázó is, aki egyetlen kérdésre sem tudott válaszolni, majd miután távozott, a végrehajtói kamara egyik delegáltja megjegyezte: „nem is volt olyan rossz”.

Az ő neve is a nyertesek között szerepelt.

„Összeállt a kép”

— jelentette ki a tárca munkatársa a tanúvallomás során. Azt is állította, hogy voltak olyan emberek, akikről a meghallgatásokon és a minisztériumi megbeszélésen is közölték, hogy

akárhányszor pályázhat, soha nem fog nyerni, mert nem baráti ember köreihez tartozik.

Több tanú is arról számolt be, hogy voltak listák a pályázaton „támogatott” emberekről. Bizonyos pályázók nevei mellett pedig monogramok és nevek voltak,

hogy kik támogatják őket úgynevezett „magasabb szintről„.

Több tanú állítása szerint is a V. P. monogram magát Völner Pált jelöli, de a tanúvallomások szerint előkerül a támogató nevek között Gelencsér Attila, Szatmáry Kristóf, Cseresnyés Péter vagy Csizi Péter országgyűlési képviselők neve is. Voltak olyan monogramok is, amelyeket a minisztérium középső szintjén lévő munkatársak sem tudtak beazonosítani, és nem áll rendelkezésre hozzájuk információ a lap által megismert iratokban sem:

Ko. Zs. — Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei képviselő lehet, erről azonban még nincsenek bizonyítékok.

A továbbiak:

M. L., L. T., R. T., B. T.

(telex.hu/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Tovább dagad a botrány: Feljelentették a Schadl titkait megsemmisítő nyomozóhatóságot

FRISS: Megszólalt Varga Judit a Völner-Schadl-botrányról

https://nyugatifeny.hu/2023/01/30/rendkivuli-polt-peter-ujabb-ember-ellen-inditott-nyomozast-a-volner-schadl-ugyben

Valódi Hírek