Durvul a csörte: Az ukrán külügy kőkemény üzenetet küldött a magyar kormánynak

Helyrehozhatatlan következményekről beszéltek.

Korábban megírtuk, hogy óriási botrányt kavart Orbán Viktor egy háttérbeszélgetésen tett kijelentése, amelyben a kormányfő úgy fogalmazott:

Ukrajna az új Afganisztán, a senki földje„.

Orbán különös kijelentését azzal indokolta, hogy a gyors orosz győzelem és az ukrajnai kormányváltás lehetetlenné vált, ezért az oroszok célja az, hogy „Ukrajnából egy kormányozhatatlan romhalmazt csináljanak, amit a nyugat nem tud győzelemként felmutatni”.

A magyar miniszterelnök ezen kijelentéseitől határolódott most el az ukrán vezetés, az üggyel kapcsolatban

bekérették a magyar nagykövetet is.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint az ukrán külügyi tárca úgy véli, a magyar vezetés már régóta ukránellenes retorikát használ, amit elfogadhatatlannak neveztek.

Hozzátették: ez súlyos károkat okoz majd az ukrán-magyar kapcsolatokban, amelyek akár

helyrehozhatatlanok is lehetnek.

A Reuters emlékeztetett, hogy Magyarország erősen bírálta az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióit Moszkva ukrajnai inváziója miatt. Szerintük azok nem gyengítették érdemben Moszkvát, és az európai gazdaság tönkretételét kockáztatták. Tavaly a magyar kormány úgy döntött, hogy nem küld fegyvert Ukrajnába.

Felidézték, hogy Ukrajna panaszt tett akkor is, amikor Orbán elment egy focimeccsre egy nagy-magyarországos sálban, amely állítólag Magyarország részeként ábrázolt egy ukrán területet.

A két ország az elmúlt években az Ukrajnában élő magyarok anyanyelvhasználati jogának korlátozása miatt is összetűzésbe került az elmúlt években, miután Ukrajna 2017-ben egy olyan törvényt fogadott el, amely korlátozza a kisebbségi nyelvek használatát az iskolákban.

(reuters.com / mandiner.hu nyomán)

Valódi Hírek