Navracsics Tibor elárulta: Orbán Viktor meghátrált az EU előtt ebben a kérdésben

Maga a miniszterelnök még nem szólalt meg a brüsszelezésen kívül.

“A miniszterelnök abszolút támogatja az összeférhetetlenség kimondását a miniszterek esetében”

– nyilatkozta Navracsics Tibor területfejlesztési és EU-forrásokért felelős miniszter az atv.hu-nak.

Elmondta, hogy a kormány már a héten tárgyalhatja az “Erasmus”- előterjesztést; a miniszter személy szerint azt támogatja, hogy az egyetemi alapítványi kuratóriumi tagok újraválaszthatóak legyenek.

Arra a kérdésre, hogy a törvényjavaslatban szerepelni fog-e a miniszterek összeférhetetlensége az egyetemi alapítványi tagsággal, Navracsics azt válaszolta, hogy “természetesen fog szerepelni az előterjesztésben”.

Arra a kérdésünkre, hogy államtitkárok, polgármesterek lehetnek-e kuratóriumi tagok, Navracsics Tibor azt válaszolta: ezt még egyeztetni kell az Európai Bizottsággal, “mert amikor tárgyaltunk, nem tudták megmondani, hogy egészen pontosan milyen körre gondolnak” az összeférhetetlenség tekintetében.

A miniszteri szint tűnik egyértelműnek – jelentette ki Navracsics Tibor.

A kuratóriumi tagság időkorlátjáról és az újraválaszthatóságról még nem tudott konkrétumot mondani, erről még egyeztetni fognak. Ő az újraválaszthatóság mellett van.

A kormány lehet, hogy már ezen a héten dönt a kérdésben, de elképzelhető, hogy csak a jövő héten – mondta Navracsics Tibor, megerősítve, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt kell majd módosítani, amit márciusban tárgyal meg az Országgyűlés.

“Márciusban a magunk részéről el tudjuk végezni a feladatot, aztán a Bizottságtól függ, hogy mikor igazolja vissza”

– fogalmazott.

Navracsics Tibor elmondta: már egyeztetett Orbán Viktorral is az ügyben.

“A miniszterelnök úr abszolút támogatja”

– válaszolt végül arra, hogy a miniszteri összeférhetetlenség kimondását az egyetemi alapítványi kuratóriumokban a kormányfő támogatja-e.

Valódi Hírek