Kijöttek az adatok: Döbbenetes drágulás volt Magyarországon a rezsicsökkentés megszüntetése miatt

Ez nem mókás.

Az energiaárak majdnem megduplázódtak.

2022 során 33,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

– közölte a KSH keddi gyorstájékoztatójában. A növekedési ütem ezalatt 0,1 százalékkal csökkent decemberben novemberhez képest, bár a 34,9 százalékos havi érték így is felülmúlja az éves átlagot.

Pozitív hatással volt az átlagra, hogy az exportértékesítés körülbelül ötödével, 20,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, azonban a magyarok pénztárcáját terhelő hazai eladási árak továbbra is nagy ütemben,

62,9 százalékkal nőttek.

Az exportárak és a belső árak növekedése közötti nagy arányú különbséghez több jelenség is hozzájárult a statisztikai hivatal szerint:

  • a hazai eladásokban sokkal nagyobb a jelentős drágulást elkönyvelő energiaipar részaránya, mint az exportban,
  • ezenkívül az alapanyagok drágulásának és
  • a forint gyengülése is nagy hatással bírt.

2022 decemberében az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) az egy évvel korábbihoz képest 130, a feldolgozóiparban pedig 34,5 százalékos volt a drágulás Magyarországon.

A drágulás hátterében a KSH szerint a világpiaci árak jelentős növekedése és a rezsicsökkentés kvázi-megszüntetése állt.

Belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 81,8, a beruházási termékeket gyártóknál 14,8, a fogyasztási cikkeket előállítóknál 39,5 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 20,7 százalékos növekedése úgy jön ki, hogy a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 19,5, a 3,8 százalékos részarányt képviselő energiaiparban pedig 42,9 százalékos volt a drágulás.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 51,7 százalékos emelkedése mögött a feldolgozóipari árak 33,2, az energiaipari árak 99,2 százalékos növekedése van.

Az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 69,0, a beruházási javakat gyártóknál 14,6, a fogyasztási cikkeket gyártóknál 28,0 százalékkal nőttek a magyar iparban.

Az exportértékesítési árak 24,5 százalékos emelkedésében a feldolgozóipar árai 20, a kisebb részarányt képviselő energiaipari ágazatoké pedig átlagosan

165 százalékkal voltak magasabbak.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek