Itt a vége? Megszűnhet egy fontos egészségügyi alapellátás Magyarországon

Csődközeli helyzetbe kerültek.

Egyre nagyobb gondban vannak a hazai tb-finanszírozott fogorvosi rendelők, ugyanis az alapellátásban dolgozó fogorvosok szerint jelentősen emelni kellene a praxisok rezsitámogatását. Mint jelezték, ellenkező esetben csődközeli helyzettel számolnak.

„Megkongatták a vészharangot

az alapellátó fogorvosok, a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, különben hamarosan rengetegen csődbe mennek”

— mondta a napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos.

A portál arról számolt be, hogy az alapellátó fogorvosi praxisok jelenleg jellemzően havonta 380 ezer forint rezsitámogatást kapnak, egyesek, akik elmaradott körzetben dolgoznak, vagy fogyatékossággal élő gyermekeket látnak el, további 100 ezer forint kiegészítő támogatáshoz is hozzájuthatnak. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a háziorvosi praxisok számára ezzel szemben havonta 540 ezer forint rezsitámogatást biztosít.

Az alapellátó fogorvosok viszont úgy vélik, a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, különben hamarosan rengetegen mehetnek csődbe.

Iványi József szerint az alapellátó fogorvosi praxisok egyik hónapról a másikra élnek, és nem tudnak tartalékot képezni arra az esetre, ha például bizonyos műszerek elromlanak.

A fogorvos kiemelte: a rezsidíjak kiugró emelkedése különösen érzékenyen érinti a fogorvosi rendelőket, ugyanis azokban nagy teljesítményű berendezéseket működtetnek — kompresszor, elszívó, optimális fényviszonyokat biztosító lámpák és egyéb készülékek — amelyek folyamatosan működnek.

Iványi József a lapnak elmondta, az alapellátó praxisok üzemeltetését a rezsitámogatás és a teljesítményfinanszírozás összegéből kell kihozniuk, amely magában foglalja az orvos és asszisztense alapbérét járulékokkal és adókkal együtt, továbbá a rendelő összes fenntartási költségét, beleértve a rezsiköltségeket is.

„Jó, ha az egészségbiztosítótól finanszírozás gyanánt a piaci árak tizedét megkapjuk, ettől pedig nem nem lehet a minőség javulását várni.

A finanszírozás változása mellett a szolgáltatás feltételei sem maradhatnak változatlanok”

— hívta fel a figyelmet a szakorvos, aki az üggyel kapcsolatban tényfeltáró levelet írt.

  • Linninger Mercédesznek, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnökének;
  • Takács Péternek a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárának;
  • Kincses Gyulának, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének és Nagy Ákosnak, a MOK alelnökének;
  • Jenei Zoltánnak, az országos kórház-főigazgatónak;
  • Gszelmann Róbertnek, az országos kollegiális vezetőnek.

A fogorvosok hangsúlyozták, a felsorolásban szereplő költségek az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban,

és ezt a NEAK figyelmen kívül hagyta.

(napi.hu nyomán)

(Kiemelt kép: drtoka.com)

Valódi Hírek