Most érkezett: Megszólalt Schadl György a kiszivárgott hangfelvételen elhangzottakról

Szerinte senki sem csinált semmit.

„Döbbeneten olvastam az itt leírtakat”

– fogalmazott a kihallgatásán az elé tett állításokról Schadl György az rtl.hu szerint, akit az ügyészség gyanúsítottként többször is megkérdezett az álláspontjáról a 2021. november 5-i őrizetbe vétele után.

A végrehajtói kar elnöke tagadtaa bűncselekmény elkövetésének tényét, és szóbeli vallomása alapján szerinte Völner Pál volt igazságügyi államtitkár

sem vádolható semmivel.

Az ügyészség egyik vádpontja szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke több emberrel is megegyezett arról, hogy Völner Pál segítségével elintézi nekik a végrehajtói kinevezésüket, cserébe pedig a végrehajtói iroda későbbi osztalékának egy részét vagy teljes egészét kérte.

Schadl György a letartóztatását követő kihallgatásán többek között azzal védekezett, hogy az egyik megnevezett végrehajtóval csak annak kinevezését követően találkozott először, azelőtt nem is ismerte őt.

A volt szerepéről úgy fogalmazott:

„Hogy hogy jön ide dr. Völner Pál, arról viszont még elképzelésem sincs.”

Egy másik kihallgatáson Schadl arról beszélt, hogy a végrehajtói kinevezésekről nem ő döntött. A meghallgatásokon ugyan szerinte részt vehetett volna, ám állítása szerint egy esetet leszámítva soha nem volt ott azokon.

Völner hasonlóan Schadl is azt állította, az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkárság kapta a kinevezési jogkört, azaz szerinte nem Völner felelt ezért a területért, hanem egy másik államtitkár.

„Völner Pálnak, mint miniszteri biztosnak beleszólása volt az MBVK ügyeibe, de a kinevezéseknél a döntést nem ő hozta meg”.

— mondta. Hozzátette, hogy „fogalma sincs” hogyan választották ki az igazságügyi minisztériumban a későbbi nyertes pályázókat.

Arra a kérdésre, hogy kérték-e valaha a közreműködését, hogy segítsen elintézni egy végrehajtói kinevezést, a végrehajtói kar elnöke úgy nyilatkozott:

Volt ilyen. Nem szeretnék most erről részletesen beszámolni, nem is emlékszem mindenre.”

Schadl ezzel kapcsolatban később úgy fogalmazott, hogy volt olyan , amikor „határozottan elmondtam, hogy a kinevezésbe én nem tudok beleszólni, mert a meghallgatáson nem az elnökség viszi a prímet”.

Arra kérdésre, hogy kapott-e a vádiratban is szereplő végrehajtóktól készpénzt, Schadl Györgyúgy felelt, hogy „ha valakinek én adtam kölcsönt, azt visszakaptam”. A vádiratban komoly összegek szerepelnek, az ügyészség szerint Schadl összesen több mint

920 millió forintot

vett át különböző személyektől.

Arra a kérdésre, hogy adott-e készpénzt Völner Pálnak, vagy volt-e közöttük valaha pénzügyi tranzakció, Schadl nemmel felelt.

Nyergesújfalun viszont járt a volt államtitkárnál, és ezt el is ismerte. Azt mondta, hogy egyeztetniük kellett „valamit„.

„Valamilyen apropó kapcsán vittem neki egy üveg piát. Az apropó az is lehetett, hogy ő 8 vagy 10 alkalommal is adott nekem valamilyen házi bort, és ezt a kedvességet viszonoztam neki, de nem házi borral, hanem valamilyen szeszes itallal”

– tette hozzá.

A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint aznap Schadl arra kérte a sofőrjét, hogy vigyen neki egy „hármast”, mert el kell mennie a „szokásos barátunkhoz”. A telefonbeszélgetés során a végrehajtói kar elnöke hozzáfűzte: tegyen mellé „valami viszonylag normális piát” is.

Schadl a vallomásában azt állította, hogy az átadott italok csak hétköznapi mértékű „figyelmességek” voltak.

A vallomásban arra nem tértek ki, hogy a megfigyeléseken rögzített fotók szerintaz Igazságügyi Minisztérium előtt is átadott egy csomagot Völner Pálnak a végrehajtói kar elnöke.

(rtl.hu nyomán)

Valódi Hírek