Döntöttek: Beépítenek egy hatalmas területet, óriási partszakasztól fosztják meg az embereket a Balatonon

Nem számít az önkormányzatnak a helyiek akarata.

120 év után kikötő épül Balatonföldváron a Nyugati strandon — jelentette be az önkormányzat. Hozzátették, hogy átadták a munkaterületet a kivitelezőnek, a beruházó bemutatta a szükséges engedélyeket, így kezdődhet a fejlesztés. Ezáltal új munkahelyekre, turisztikai attrakciókra, adóbevételekre és az ingatlanpiac fellendülésére számítanak.

A helyi lakosok már nem osztják annyira az önkormányzat lelkesedését; évek óta minden létező jogi eszközt bevetnek, hogy

megakadályozzák a part újabb beépítését,

és a Nyugati strand nagy részének elvesztését.

A fideszes többségű földvári képviselő-testület a 2019-es önkormányzati választások után vette napirendjére az e-kikötő ügyét, amelyről a kampányban mélyen hallgatott.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrendnek köszönhetően Holovits Huba kormánypárti polgármester 2020 tavaszán ki is írta a pályázatot, amelyen egyedül a nem sokkal korábban az e-kikötő létesítésére 897 millió forintos állami támogatást nyert Balabo Kft. indult, s Holovits ki is hirdette győztesnek a céget.

A civil tiltakozások ellenére a kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya szabad utat adott a projektnek, amely a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a megfelelő vízjogi engedélyeket is beszerezte. Ebből derült ki, hogy

az eredeti tervekben bemutatottnál is nagyobb

kikötő épülhet.

A pécsi bíróság aztán tavaly szeptember elején hatályon kívül helyezte a kormányhivatali engedélyt, és ekkor úgy tűnt, végre lekerült a kikötőépítés terve a napirendről, ám novemberben a veszprémi kormányhivatal alig néhány napos eljárás után ismét zöld utat adott a projektnek.

(via Népszava)

Valódi Hírek