Orbán Ukrajnáról tett botrányos mondata miatt Szijjártó Péter kénytelen volt magyarázkodni

Az ukrán külügy panaszt tett.

Orbán Viktor csütörtök este fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő újságírókat, itt hangzott el az is, hogy Orbán nem szeretné Magyarországot az Európai Unióban tartani.

A miniszterelnök azonban nem csak a magyar uniós tagságról szólalt meg, hanem az ukrán háború is szóba került.

Orbán Oroszország céljairól beszélt, ezek között jelölte meg, hogy az ukránok elleni háborújában „kormányozhatatlan ronccsá” tegye Ukrajnát, és ez sikerül is neki.

„Senkiföldje. Olyan, mint Afganisztán”

— így jellemezte a szomszédos országot a magyar miniszterelnök.

Orbán szavaira az ukrán város, Dnyipro polgármestere is reagált:

„Rendkívül tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától Szlovákián és Szerbán át Ukrajnáig

mindenhol utálják az embert.”

Pénteken az ukrán külügyminisztérium be is kérette a kijevi magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt, hogy panaszt tegyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajnával kapcsolatos sértő megjegyzései miatt.

Szijjártó Péterék pedig rögtön reagáltak is a nagykövet bekéretésére, szerintük Magyarország sem szavakban, sem tettekben nem kíván belefolyni a háborúba.

A külügy ezután felmondta a kötelezőt, miszerint a háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá.

„Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta”

— állították magyarázatukban.

(via nepszava.hu)

Valódi Hírek