„Ez tarthatatlan!” — nagyon kiakadtak a kormányra, azonnali ellenállásra szólították fel a dolgozókat a pedagógus-szakszervezetek

Nem járnának jól a tanárok.

Csütörtökön találkoztak a kormány képviselőivel a pedagógus-sztrájkbizottság tagjai, érdemben a kormány azonban nem reagált a tanárok követeléseire.

Nagy Erzsébet, a Pedagóusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja a csütörtöki megbeszélés után sajtótájékoztatón számolt be a történtekről. Elmondta, hogy a kormány a követelések

egyetlen pontjára sem reagált érdemben az egyeztetés során.

A kormány inkább belengetett egy új teljesítményértékelési rendszert, amelynek anyagát a sztrájkbizottság szerda este kapta meg.

Nagy szerint nem ismert, hogy a rendszerhez milyen bérek társíthatóak, így azt sem érti, miért most került ez a pont napirendre.

A megbeszélés egyik legfontosabb témája talán a bérrendezés volt: a kormány ennek feltételeit egy új jogállási törvényben rögzítheti majd, a pedagógusok tehát kikerülhetnek a közalkalmazotti jogállás alól.

A szakszervezetek azonban felhívták a kormány figyelmét, hogy eddig a mostani közalkalmazottinál csak rosszabb, munkavállalókra veszélyesebb jogállási törvények születtek.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, arra is felhívta a figyelmet, hogy az új jogállás a kormány

Európai Bizottságnak tett ígéretével is szembemegy,

ugyanis azt vállalták, hogy az orvoskéhoz hasonló váltás nem következhetne be a pedagógusok esetében.

Totyik Tamás szokatlanul kemény szavakkal bírálta a tervezetet. Szerinte szégyenteljes, hogy GDP-arányosan milyen kevés pénz jut az oktatásra.

Jó lenne, ha a kollégák is felébrednének, hogy ebből a szempontból nagyon határozott lépést kell tenni, mert ez a helyzet tarthatatlan a jövő nemzedéke számára!

— mondta Totyik Tamás.

A tanárok azt sem fogadják el, hogy a túlmunkára úgy tekintesenek, mint egyfajta teljesítménydifferenciálási elemre, mert a többletmunkáért többletdíjazás jár

— mondta el Nagy Erzsébet.

Nagy a kollégáinak is üzent: megkérte őket, hogy szervezzék továbbra is a sztrájkot, ne gondolják, hogy értelmetlen, ne hagyják abba a tiltakozást.

(Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete/Facebook)

Valódi Hírek