Most érkezett: Meglepő dolgokról pakolt ki az Orbán-kormány új minisztere

Nem tudott nemet mondani.

„Mondhattam volna nemet Orbán Viktornak — mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az Indexnek adott interjújában. Lantos beszélt arról is, hogy amikor Orbán felkérte a feladatra, ő akkor egy hét gondolkodási időt kért.

„Ő azt mondta, egy nap.

Megalkudtunk három napban, és végül igent mondtam”

— mondta.

Az Orbán-kormány még tavaly novemberben döntött arról, hogy létrehoznak egy önálló energiaügyi minisztériumot. Az új tárca megalakulása okán pedig lemondott Palkovics László, amelynek következtében pedig megszűnt az általa vezetett Technológiai és Ipari Minisztérium.

Az energetikán kívüli feladatok a tárcához jutó Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez, valamint Lázár János és Csák János minisztériumának hatásköre alá kerültek.

Lantos új feladatával kapcsolatban hangsúlyozta: a pénzügyi világból érkezett, és tapasztalatai azt feltételezik, hogy az európai energiapiacot és az energiaipart egy átlagos értelmiséginél mélyebben ismeri.

„Értem ebben a szektorban az üzleti motivációkat, a piaci folyamatokat.

Nem gondolom, hogy jómagam a legnagyobb szakértő lennék,

de feltehetően nem is ezért esett rám a miniszterelnök választása”

— fogalmazott Lantos.

Az interjú során az is kiderült, hogy jó barátságot ápol Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatóval, és azt is elárulta, hogy az Energiaügyi Minisztérium a régi Mol-székházba fog majd költözni.

„Amíg még nem voltam miniszter, a magyar állam az akkor éppen költözőben lévő Moltól megvásárolta az Október 23. utcai régi székházat. Mostanra a Mol belakta az új toronyépületet a Kopaszi-gáton, a régi bázis üresen maradt.

Az a cél, hogy a teljes kormányzat állami tulajdonú ingatlanokban legyen elhelyezve. Mivel a régi székház üres, és az Energiaügyi Minisztérium most nyolc különböző helyen működik, odaköltözünk,

az én irodám is ott lesz”

— mondta.

A portál kérdezte arról is, hogy ha egyszer önálló tárcát kapott a terület, miként lehetséges az, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter felel a hosszú távú orosz gázszerződésért és a Paks II.-beruházásért, miközben stratégiai szinten Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter keze is bőven elér az energiaügyig.

„Paks II-höz úgy adta meg az Európai Unió a jóváhagyást, hogy nem tartozhat egy körhöz, muszáj kettéválasztani. Nálam nem lehetne ez a jogosultság, hiszen energiaügyi miniszterként én vagyok az MVM tulajdonosi joggyakorlója.

Szijjártó Péternél pedig nehéz alkalmasabb embert találni

arra, hogy ezt a feladatot menedzselje, mint külgazdasági és külügyminiszter, és mint a fő tárgyalópartner Oroszországgal”

— mondta Lantos.

A Lantos Csabával készült teljes interjú ITT olvasható.

(index.hu / 24.hu nyomán)

Valódi Hírek