FRISS: Orbán rendeletben adott ukázt az uniós pénzek ügyében eljáró Navracsicsnak

Nincs választása.

Jogszabályba foglalták a kormány, hogyan járjon el Navracsics Tibor az uniós pénzek ügyében. A 24.hu szúrta ki, hogy az Orbán-kabinet

felhívja a területfejlesztési minisztert, hogy a Magyarország számára a (…) hitel felvétele érdekében szükséges tárgyalásokat folytassa le, azzal, hogy a későbbi mozgástér megőrzése érdekében – a kormány eltérő döntése hiányában –

a teljes rendelkezésre álló hitel felvételéről nyilatkozzon„.

Ez a szöveg áll a kedden megjelent Magyar Közlönyben, amely elég konkrét lenyomata annak, hogy a minisztert gyakorlatilag utasították, mit kell tennie.

De azt, hogy pontosan mekkora lesz a hitel összege, azt már Lantos Csabára bízzák:

„a hitel pontos mértékét az energiaügyi miniszter által kidolgozott részletes szakmai tervek és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalás alapján kell meghatározni”.

És kérik azt is tőle, hogy dolgozza ki, a hitelt hogyan fogják összeegyeztetni a Helyreállítási Alap azon részével, amelyet a RePowerEU (amely a helyreállítási alap nagyobbik része) nevű energetikai átállásról szóló programra lehet elkölteni.

Navracsicsot ezután utasítják, hogy a konkrét számokat tárgyalja le a bizottsággal, ha Lantosék kész vannak a tervvel.

A Magyarországnak járó hatalmas segélycsomagot tavaly év végén hagyta jóvá az Európai Bizottság, cserébe 27 feltételt kell Orbánéknak teljesíteniük.

A körülbelül hatezer milliárd forint segélyből a kormány eddig csak a vissza nem térítendő támogatásról nyilatkozott, amely mintegy 2400 milliárd forint. A maradék, tehát 3400 milliárd forintnyi hitelt igényeltetnék Navracsiccsal. Erről szól a Magyar Közlönyben megjelent jogszabály.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek