Eddig eltitkolt, súlyos részletek derültek ki az Orbán-Putyin gázpaktumról

Ennek nem fog örülni a miniszterelnök.

Mára a napnál is világosabb, hogy nemzetközi összehasonlításban is rendkívül drágán érkezik Magyarországra az orosz gáz — hívta fel a figyelmet a G7 gazdasági hírportál. Mint írták, a kedvezőtlen árakat néhány hónapig még lehetett a szerződéses különbségekkel magyarázni, mára viszont kiderült,

hosszú távon is hazánk fizeti a legtöbbet az orosz gázért.

Novemberben ugyan valamennyire csökkent az orosz importgáz átlagára Magyarországon, de még így sem sokkal maradt el az egy hónappal korábbi történelmi rekordtól. Az Eurostat külkereskedelmi adatai szerint egy köbméter átlagosan közel két és fél euróért, akkori árfolyamon 965 forintért érkezett az országba. Ezzel szemben ugyanebben a hónapban a piaci ár már már jóval alacsonyabb volt:

az átlagos tőzsdei jegyzés nem érte el az egy eurót.

Korábban mi is többször beszámoltunk róla, hogy a piacinál magasabb ár nem meglepő, sőt lehetett rá számítani, hogy lesz ilyen időszak. A legnagyobb hazai importőr ugyanis bizonyosan az állami MVM-csoport, amely egy hosszútávú szerződés keretében vásárolja a földgázt az orosz Gazpromtól.

Elsősorban így ennek a megállapodásnak a feltételei vannak hatással a hazai importárakra is. Ugyan a szerződés részletei nem nyilvánosak, annyi viszont mostanra kiderült, hogy az árazása kéthónapos csúszással a tőzsdei jegyzéseket követi. Tehát októberben az augusztusi tőzsdei ár alapján kellett fizetnünk, márpedig a gáz pont nyár végén volt a legdrágább.

A helyzet novemberben is hasonló volt: a piaci árak ekkor is jóval alacsonyabbak voltak a két hónappal korábbinál, így az eltolt árazás hátrányt jelentett.

Mint írták, a magyar importár (és így feltehetőleg a Gazprommal kötött megállapodás) szempontjából valószínűleg jobb megközelítés a tőzsdei jegyzések helyett más országok hasonló áraihoz viszonyítani. A rossz hír viszont az, hogy így is kiugróan sokat fizetünk.

Novemberben ugyanis messze nálunk volt a legdrágább az orosz gáz.

Megjegyezték: Még az alábbi listán második helyen álló lettekhez is megközelítőleg 7 százalékkal olcsóbban érkezett egy köbméter mint hazánkba, az EU-s átlagár pedig ötödével volt alacsonyabb a magyarnál.

Mindez akár lehetne egyszeri eset is, hiszen a különböző nemzetközi szerződések eltérő feltételei miatt mindenhol előfordulhatnak jobb és kedvezőtlenebb hónapok. Ahogy a lenti ábrán látható: valóban vannak országcsoportok, ahol megközelítőleg együtt mozognak az árak.

Olaszország és Görögország esetében például ugyanazokban a hónapokban volt áremelkedés illetve csökkenés, és Csehország kivételével ugyanez mondható el a kelet-európai régió államairól is.

A különbséget ilyenkor az adhatja, hogy az adott szerződés milyen felárat vagy kedvezményt állapít meg ehhez a lekövetett tőzsdei árhoz képest. A külkereskedelmi adatokat sok minden torzíthatja, de az MVM és a Gazprom megállapodására nem vet túl jó fényt az sem, hogy

Magyarországon rendre a legmagasabbak között van az orosz importgáz ára.

Ezenfelül nem csak régiós viszonylatban, hanem az egész unióban, és nem csak az egyes hónapokban, hanem hosszú távon is.

A november előtti hat hónapban 15 százalékkal érkezett drágábban az orosz gáz Magyarországra az adatot közlő uniós tagállamok átlagánál. A teljes 2022-es évet tekintve, pedig még ennél is nagyobb,

közel 30 százalékos a különbség.

A jelentős eltérésben az is komoly szerepet játszik, hogy miközben az EU országainak döntő többsége az év második felében jóval kevesebb orosz gázt vásárolt, mint korábban, Magyarországon nem így tett. Tehát a legdrágább időszakban hozzánk több orosz gáz érkezett, mint más országokba, ami pedig felhajtotta az átlagárakat is.

(g7.hu nyomán)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/10/31/kiderult-orbanek-a-piaci-ar-otszoroseert-veszik-putyinektol-az-olcso-orosz-gazt

Valódi Hírek