Kiderült: Orbánék a piaci ár ötszöröséért veszik Putyinéktól az „olcsó” orosz gázt

Mindenkit átvertek Orbánék.

Tekintve, hogy nyilvános adatok nem állnak rendelkezésre arról, hogy a „kedvezményes” áron Magyarországra érkező orosz gáz, pontosan mi alapján számít kedvezményesnek, a gazdasági szakemberek csak számításokkal tudják kideríteni, hogy mi állhat a kérdés mögött.

Mint ismert, nem rögzített árról van szó, hanem valamilyen piaci folyamathoz rögzített mozgóáron érkezik az orosz gáz. Korábbi számítások alapján arra jutottak, hogy az olcsó orosz gázt a holland gáztőzsde árfolyama szabályozza elsősorban, és nagyjából kéthónapos csúszással jelennek meg a magyar kereskedelmi mérlegekben a tőzsdei hatások — írta a Telex, a G7 gazdasági szaklap ere vonatkozó cikke nyomán.

Tehát, amikor a világpiacon éppen emelkedik a gáz ára, akkor nálunk a csúszás miatt egy darabig a piaci ár alatt van. Viszont, ha a piaci ár hirtelen csökkenésnek indul, akkor nálunk egy darabig még magasan van a kedvezményes ár. Ez történik most is — írta a G7.

Felhívták a figyelmet, hogy a gáz ára az elmúlt napokban nemcsak a háború kitörésétől kezdve számított időszakban van rekordalacsonyan, hanem egy-másfél éves viszonylatokban is. A múlt héten egy köbméterre vetítve 120 forint a legalacsonyabb jegyzés a tőzsdén. A G7 többféle számítás és elérhető dokumentum alapján arra jutott, hogy

jelenleg 900 forint körül fizethetünk egy köbméterért, ami jelentősen több, mint az aktuális piaci ár.

Az 1-2 hónappal csúsztatott gázárakat „remekül” tudja kommunikálni a magyar kormány, miszerint Magyarország „milyen kedvező üzletet kötött” Vlagyimir Putyinnal.

Ezek alapján, pusztán csak sikerült 1-2 évvel kitolni a fizetési kötelezettségünket, a jelenlegi gazdasági környezetben a magyar kormány úgy próbálja meg elhárítani magáról a költségeket, hogy a gáz kifizetését a jövő problémájává teszi a kabinet.

A lap kiemelte: elérkezett az a pillanat, amikor

a piaci ár durván ötszörösét fizethetjük az orosz gázért.

Mindezt pedig megerősíti annak a különmegállapodásnak az árazása is, amelyet Szijjártó Péter külügyminiszter tárgyalt le Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel még a nyáron. Ugyan a részletek itt sem nyilvánosak, Szijjártó arról beszélt, hogy az új egyezség alapján a hosszútávú szerződésben szereplő 4,5 milliárd köbméteren felül tovább 700 millió köbméternyi gázt szállíthat Magyarországra a Gazprom.

A beszerzést szabályozó kormányrendeletből pedig az derült ki:

a vásárlást 1,85 milliárd eurónyi hitelből finanszírozzák.

Így, ha ez a vételár, akkor nagyjából 740 milliárd forintba kerül a teljes mennyiség, ami köbméterenként 1000 forint feletti árat jelent — írta a lap.

(g7.hu / telex.hu)

Valódi Hírek