Beindult a láncreakció: Nagyot esnek februártól az árak a boltokban

Szakértők azt is elárultak, mikortól számíthatunk erre.

Valóságos láncreakciót indul el azzal, hogy megindul a gabonaszállítás Ukrajnából, ez derül ki legalábbis Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség tagozati elnökének nyilatkozatából.

A Gabonaszövetség tagozati elnöke, az ország egyik legnagyobb feldolgozójának vezetője azt mondta, nő a bérköltség és drágul a csomagolás, mégis csökkenteniük kell a liszt árát. Mert, azt mondja, a búza árának zuhanása miatt ezt követelik a pékek.

„5 százalék körül lehet a csökkenés, ami úgy gondolom, februárban elindul. De ahogy a búza ára megy lefelé, és sajnos úgy néz ki, hogy továbbra is csökkenni fog a búza ára, ezt követi általában a liszt árának csökkenése is”

– nyilatkozta az RTL Híradónak Lakatos Zoltán, a a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A feldolgozók és termelők panaszkodnak. Azt mondják, már a gazdaságok 10 százaléka fizetési nehézségekkel küzd, mert hetek óta esik a búza ára, mióta megindult a gabonaszállítás a háború sújtotta Ukrajnából.

A magyar termés tonnánkénti árát eddig harmadával nyomta le az olcsó ukrán gabona.

„Ez 90-95 ezer forint. Ennyiért búzát Magyarországon nem lehet termelni. Kukoricából lényegében semmi kereslet nincs”

– panaszolja Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

A vásárlók viszont jól járhatnak az olcsóbb gabonával. A Híradó által megkérdezett agárközgazdász szerint a vártnál korábban megállhat Magyarországon az élelmiszerek drágulása.

„Április-május táján egyértelmű, hogy megáll. Amennyiben az ársapkát a kormány kivezeti, akkor lehet még egy egyszeri megugrás az ársapkás termékekre vonatkozóan”

– mondta Raskó György, aki szerint a tejtermékek olcsóbbak is lehetnek néhány százalékkal, mert már ötödével kevesebb fogy belőlük a drágulás miatt.

Múlt hónapban már majdnem háromszor akkora élelmiszerdrágulást mértek Magyarországon, mint az Unióban átlagosan – az Eurostat adatai szerint. Egyetlen év alatt átlag 50 százalékkal ugrottak meg az árak a magyar boltokban decemberre, kiugróan a 27 tagállam közül.

Valódi Hírek